През следващите 100 години хората ще станат хибриди с машините,

...
През следващите 100 години хората ще станат хибриди с машините,
Коментари Харесай

Хората се сливат с машините към 2100 г., няма да стареят

През идващите 100 години хората ще станат хибриди с машините, ще имат чипове в мозъка и бионични крака и органи, настояват водещи международни футуристи. Те ще се трансфорат в киборги, преди време разказани от милиардера визионер Илон Мъск. Жените и мъжете, родени към 2100 година, ще живеят в изцяло друг от нашия свят, ще бъдат свързани към интернет и обединени с изкуствения разсъдък.

Мобилните телефони към този момент няма да са нужни, тъй като всичко, което хората вършат с тях в този момент, ще прави чип в мозъка им. Единствено със силата на мисълта ще може да се търси в Google, ще се изпращат известия в Уотсап и даже ще се управлява персоналният дрон да прави разнообразни задания, разказват бъдещето английски и американски медии.

Учени предвиждат, че остаряването ще бъде съвсем изцяло преодоляно посредством комбинация от новаторски лекувания и подмяна на остаряващите елементи от тялото с бионични. Някои хора непринудено ще желаят краката им да бъдат ампутирани, с цел да бъдат сменени с доста по-мощни и издръжливи роботизирани крака.

Според известния футурист Золтан Ищван, който написа публикации за водещи американски издания като “Ню Йорк таймс ” и два пъти се е кандидатирал за президент на Съединени американски щати, за хората е императивно да се слеят с изкуствения разсъдък. Не е надалеч моментът, когато съществата от плът и кръв

ще могат да посещаватмагазини и супермаркетиза телесни елементи,

с които да се надграждат, пророкува той. А огромните софтуерни компании към този момент работят по трансхуманни технологии, в това число новия мозъчен чип на Илон Мъск – нюралинк. Пред английския в. “Сън ” Ищван изяснява, че е изцяло склонен с предизвестията на милиардера за заплахите, пред които човечеството е изправено.

Защото даже когато станем основани на технологиите свръхчовеци, огромната заплаха за нас ще е изкуственият разсъдък.

“Изкуственият разсъдък (АI), интелигентен колкото хората, ще е най-голямото достижение и то ще е реалност през идващите 25 години. Проблемът е обаче какъв брой по-умен от нас може да стане AI ”, споделя Ищван.

Той е уверен, че единствено няколко години откакто се изравни с индивида, изкуственият разсъдък ще е към този момент хиляди пъти по-умен от него и дори милиони пъти към 2100 година

“Трябва да сме способни да се слеем с него, преди да стане прекомерно интелигентен, тъй като тогава хората ще изостанат прекалено много и планетата към този момент няма да принадлежи на тях, а на умните машини ”, предизвестява футурологът.

Убеден е, че най-голямата заплаха от този софтуерен прогрес е появяването на общество, в което

богатите ще се превърнатв трансхуманни богове,а бедните ще станат плебеи.

“Най-голямата неволя от трансхуманизма е основаването на дистопия ”, акцентира Ищван. И упорства държавните управления да наблюдават зорко нововъведенията и да основат нужните гаранции, че един ден трансхуманните технологии ще принадлежат на всички. Американецът с маджарски корени приканва сливането на технологиите и съзнанието да стане обект на задълбочени полемики, тъй като този развой ще промени изцяло човешката раса. “Трябва доста да се внимава, само че не бъдете страхливи. Хората страдат доста и по-късно умират ”, споделя журналистът, който дефинира себе си като трансхуманист. “Имаме правото и моралното обвързване да използваме науката и технологията, с цел да отстраняваме страданието и биологичните функционалности, които водят до гибелта ни ”, проповядва Золтан Ищван.

В края на предходната година техногуруто Илон Мъск заяви, че мозъчният чип, разработван от компанията му “Нюралинк ”, скоро ще е подготвен за тествания върху хора макар големия скандал поради разкритията по какъв начин е бил тестван върху животни, измежду които и примати. Стотици свине, овце и няколко десетки маймуни умрели по време на опитите. Мъск обаче твърди, че всичко това е в името на благородна идея – да се даде късмет на слепи да прогледнат и на парализирани да проходят. Целта на чипа е да предава сигнали от мозъка към устройства като компютри или мобилни телефони. Милиардерът е уверен, че един ден хората ще могат да ръководят функционалностите на компютрите само посредством силата на мисълта си с помощта на чипа му.

Мъск прочее счита, че хората към този момент са се трансформирали в киборги с помощта на тясната си връзка с електронните устройства, които употребяват.

“Телефонът е като продължение на самите нас. Когато го забравим, се усещаме, като че ли сме изгубили крак ”, споделя Илон.

Ищван е на мнение, чена хоризонта към този момент сезадава редактиранетона гените,

с помощта на което хората ще усъвършенстват здравето си и ще се раждат дизайнерски бебета, чиято физика и разсъдък ще бъдат авансово подбирани от родителите. Той приканва държавните управления да провиснал регулациите, с цел да е допустимо повече нововъведения “да избавят и усъвършенстват живота на милиони хора ”.

“Много хора в този момент настояват, че в никакъв случай не биха поставили нещо в тялото си, само че почакайте да пристигна моментът, когато съседът ще го е направил и поради това ще бъде издирван повече от работодателите. Живеем в конкурентен свят, а трансхуманните технологии ни вършат по-конкурентни, тъй че ние ще приемем да бъдем нови усъвършенствани версии на себе си, с цел да реализираме триумф ”, споделя Ищван.

Геронтологът Обри де Грей, който от години учи биологичното стареене, пък преди време предвижда, че през идващите 100 година човечеството ще се раздели съвсем изцяло с него.

“Има 50 на 50 късмет още през идващите 20 година да сложим процеса на стареенето под съдбоносен надзор. След 100 година тази цел ще е реализирана на 90%. Все още ще има някои аспекти на стареенето, които няма да можем да направляваме – някои типове клетъчни или молекулярни увреждания. Но към този момент ще сме се настанили добре в зоната на комфорт, в която тези увреждания няма да носят забележителен риск ”, съобщи той пред в. “Гардиан ”.

Преди няколко месеца учени сътвориха

3D модел наизмененията в тялото,

които не настъпят с хората през 2100 година поради несъразмерното потребление на технологии. Тяхната визия не беше обвързвана с изкуствени крака и органи, само че за сметка на това със съществени физически деформации – изкривеност и хлътнали гърди, пай и пълен врат, удебелен череп, с цел да бъде предпазен мозъкът от радиочестотното излъчване, свити непрекъснато лакти и пръсти на ръцете, които са застинали в позиция, като че ли сграбчват нещо, развиване на втора двойка клепачи за пречистване на несъразмерната светлина от електронните устройства.

Тази визия е не по-малко шокираща от визиите на футуристи като Ищван за полухора, полумашини. Едно наподобява несъмнено – технологиите внасят доста удобства и усъвършенствания в човешкия живот, само че не е изключено един ден всичко това да докара до своята цялостна диаметралност и хората просто да станат непотребни. Източник: „ 24 часа “

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР