През следващата година ще започне национална програма за обучение на

...
През следващата година ще започне национална програма за обучение на
Коментари Харесай

Истанбулският университет ще има обучение по български език

През идната година ще стартира национална стратегия за образование на учителите в българските учебни заведения в чужбина, за обмяна на просветителни нововъведения и за образуване на конгреси за шерване на потвърдени практики за работа с деца билингви. Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева на Балканския конгрес " Стратегии за проучване на българския език в чуждоезикова среда " в Истанбул, представена от пресцентъра на МОН.

По думите й през последните години МОН има дейна политика за развиване на неделните учебни заведения . " Финансирането за образованието на младите ни сънародници през тази образователна година ще надвиши 15 млн. лева ", е споделила Деница Сачева.



Българските учебни заведения зад граница са към този момент над 400 в 50 страни . В тях преподават повече от 2000 учители. Децата, учениците и кандидат-студентите в тези учебни заведения са над 50 000, като повече от половината вземат участие в спомагателни учебни действия за запазване на културната и националната еднаквост, за фолклора и традициите.

На форума, чийто хазаин е било Българското неделно учебно заведение към Българската екзархия в града, са обменени положителни практики и са се разискали тематики за образованието и квалификацията на преподавателите. В събитието са взели участие учители от България, Сърбия, Румъния, Гърция, Северна Македония и Турция, които работят с деца билингви. -->

Обучение по български език като втори непознат език стартира в Истанбулския университет от тази есен, като към този момент има шестима записани студенти . Момчетата нямат български корени, само че желаят да оказват помощ на страната си в разширението на икономическите връзки с България. Бъдещите българисти се срещнаха със заместник-министъра на образованието и науката Деница Сачева, която беше на посещаване във висшето учебно заведение. От нея те получиха първите си учебници по български език и книги от български поети и писатели, заяви пресцентърът на МОН.

Заместник-министър Сачева е разговаряла с ректора проф. Махмуд Ак . Двамата са разискали опцията да бъде разкрита специалността " Български език и литература " в Катедрата по славянски филологии, като концепцията се поддържа от Факултета " Хуманитарни науки ". Постигната е сделка в библиотеката на Истанбулския университет да бъде разкрита и българска секция с литературни творби.

" Предложих още да се уголемяват хоризонтите на съдействието освен в региона на българистиката, културологията, историята, само че и в научните проучвания. Това е област, в която можем да създадем съществени крачки напред ", е декларирала заместник-министър Сачева. Тя е припомнила, че Софийският университет " Св. Климент Охридски " неотдавна спечелил огромен план на Европейската комисия за разкриването на Център за разбор на огромни данни. " Това е извънредно съвременна територия, в която се пресичат доста общи ползи, изключително когато става въпрос за две прилежащи страни. Научните проучвания в региона на разбора на огромни данни е от съвместен интерес ", е показала Деница Сачева.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР