През следващата година се предвижда някои клинични пътеки да бъдат

...
През следващата година се предвижда някои клинични пътеки да бъдат
Коментари Харесай

Здравното министерство ще повиши плащането по някои клинични пътеки

През идната година се планува някои клинични пътеки да бъдат плащани по-скъпо на лечебните заведения. Това заяви в ефира на БНР здравният министър Кирил Ананиев. Това ще стане в границите на договарянията с лекарския съюз при подготовката на националния рамков контракт.

Болниците непрестанно се оплакват, че клиничните пътеки са недофинансирани, което в последна сметка води до това, че пациентите доплащат персонално за лекуването си.

Ананиев не сподели за кои пътеки ще се предложи по-високо заплащане, само че уточни, че акцент в тези диалози ще бъде детското опазване на здравето и това за майките. По-високи цени ще има и за някои, поемани от общинските лечебни заведения.

По мотив разразилото се неодобрение против признатата от Народното събрание едногодишна възбрана на здравната каса да поема финансирането за нови медикаменти за ракови и редки болести, Ананиев уточни, че в действителност от общо 32 лекувания възбраната важи единствено за 4. За тях, както към този момент той разгласи през вчерашния ден, ще има специфични лекарски комисии, които ще преценят дали здравното министерство да заплати, в случай че за съответния пациент се реши, че ще му бъдат от изгода.

Министърът уточни, че за всеки проблем съставът на тези комисии ще е друг, а той самият ще управлява работата им.

За новите медикаменти Ананиев уточни, че даже в Германия се изчаква три години да се види резултата от ново лекарство преди здравните каси да го включат в листата си, а в тази ситуация става дума за 1 година, с която се цели да се стабилизират финансите на касата.

Министърът увери, че тези комисии ще се произнасят по съответните случаи в незабавен порядък, с цел да не се бави лекуването.

В отговор на въпрос той заяви, че в понеделник чака да получи резултата от инспекцията в " Пирогов ", където медици стачкуваха няколко пъти с изказвания за раздуване на администрацията и понижаване на заплатите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР