През следващата година Република Северна Македония ще разполага с най-големия

...
През следващата година Република Северна Македония ще разполага с най-големия
Коментари Харесай

Сериозно увеличение на бюджета за земеделие в Северна Македония за 2023 г.


През идната година Република Северна Македония ще разполага с най-големия бюджет за земеделие, в размер на 193 млн. евро, което съставлява нарастване с 45 млн. евро по отношение на 2022 година, заяви на конференция министър председателят на страната Димитър Ковачевски на взаимна конференция с министъра на земеделието Люпчо Николовски, съобщи Българска телеграфна агенция. 

Най-много средства са планувани за Агенцията за финансово подкрепяне в земеделието и развиването на селските региони, която ще разполага със 140 млн. евро, от които 114 млн. евро са предопределени за погашение на дотации и реализиране на промяна в селското стопанство.

„ Предложеният бюджет за земеделие за 2023 година е създаден, като се основава на ограничения за подкрепяне на земеделските производители, антикризисни ограничения за стабилно и увеличено вътрешно произвеждане на селскостопански артикули и храни в изискванията на рецесия и рационализация на селско стопанство в средносрочен и дълготраен проект ”, заяви Ковачевски и конкретизира задачите, които държавното управление си слага посредством бюджета за земеделие през идната година- предплатено и навреме погашение на всички дотации, стабилно и увеличено вътрешно произвеждане на храни, финансови вложения с фокус върху напоителните системи и язовирите, увеличени вложения посредством програмата за развиване на селските региони с поддръжка за дребни винарни, развиване на кооперациите и за дами и млади фермери, както и модернизиране на селското стопанство. 

Ковачевски разгласи, че проектобюджетът на страната ще бъде показан детайлно във всички браншове, откакто през вчерашния ден с министъра на финансите показаха общата му философия. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР