През септември ще видим дали ще има по-високи нива на

...
През септември ще видим дали ще има по-високи нива на
Коментари Харесай

Асен Василев каза какво да очакваме през септември

През септември ще забележим дали ще има по-високи равнища на инфлацията. Чакаме най-малко към 1 млн. фамилии да се възползват от мярката за най-ниския клас горива – бензин и дизел без добавки. Скъпите коли няма да се възползват от тази отстъпка. Тази мярка настина е ориентирана към уязвимите групи от популацията. Това съобщи пред бТВ финансовият министър Асен Василев.

В Национален осигурителен институт дефицитът ще се усили малко, само че ще се върне към 50 на 50 – 50% самофинансиране, 50% финансиране от бюджета, което не е доста стабилно във времето, само че това имаме от началото на пенсионната система в България, разгласи още вицепремиерът.

Дългът все още по отношение на началото на годината понижа, до края на годината се чака да остане както е в плана досега. Увеличение не се планува. Вследствие на инфлацията на покачване на приходите и страната действително споделя, част от тези доходи няма да ги съберем, а ще ги върнем към най-нуждаещите се, акцентира Василев.

Средногодишната инфлация е малко над 10%, това е, което предвиждаме и в този момент при новата бюджетна процедура. Тези високи стойности, които видяхме март и април, първо бяха предстоящи ненапълно. Голямата въпросителна е, че инфлацията идва от храни превоз, дрехи и обувки. Ако ме питате дали ще достигнем по-високи равнища, това ще го забележим през септември, първо би трябвало да забележим какво ще стане с храните. През лятото не чакаме трагични придвижвания в цените на храните, ще забележим какво ще се случи през есента, добави Василев.

Допълнителен дълг след този от февруари месец не се планува, сподели още финансовият министър. Радев и ние имаме обща позиция за подкрепяне на най-уязвимите хора в страната. Мисля, че и президентът това, което сподели е, че това са доста положителни планове и дано да ги забележим в законодателството.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР