През септември се очаква банките да започнат плавно повишаване на

...
През септември се очаква банките да започнат плавно повишаване на
Коментари Харесай

Лихвите по кредитите и депозитите тръгват нагоре наесен

През септември се чака банките да стартират гладко повишение на лихвени проценти по влогове. „ Това значи връщане на предлагането на някои артикули и унищожаване на таксите за по-големи наличия ”, разяснява пред Радио Варна финансовият анализатор Десислава Николова.

„ Все още не е пристигнал моментът, в който банките са обърнали наклонността към позитивни лихвени проценти. През юли се чака решение на Българска народна банка с какъв брой ще се усили главният лихвен %, който контролира ликвидността в банковата система. ”

Три дребни банки подвигнаха минимално лихвите по депозитите през предишния месец. Това се дължи главно на конкуренцията посред им.

Средният размер на ефикасния лихвен % по новопривлечени депозити за семействата е повишен сред 0.02 и 0.03, сочат данните на Българската национална банка. „ Все още е рано да приказваме за превръщане на наклонността. ”

Не може да се чака в околните няколко години лихвите по депозитите да покрият темпа на инфлация, който ще продължи да се повишава.

„ При 14.4% инфлация не виждам какви би трябвало да са лихвите. През 2007 година имаше банки, които даваха 9-10 % по депозити. Не смятам, че ще има банка, която да предложи подобен артикул, който да обезврежда резултата от инфлацията. ”

Колкото по-висока е инфлацията, толкоз по-трудно ще е за хората да съумяват да влагат в нещо, което да я покрие. Покупката на неподвижен парцел все още не е подобаваща опция, съгласно Николова.

„ В по-голямата част от случаите, когато се купува неподвижен парцел, се тегли заем. Очакват се корекции в лихвените равнища по заемите след решението на Европейската централна банка /ЕЦБ/. ”

Средният лихвен % при заеми за недвижими парцели в този момент е малко над 2%. Потенциалът за намаляване е привършен от дълго време, т.е. може да чакаме единствено покачване, предвижда анализаторът. ЕЦБ към момента не е взела решение дали с 0.25 или с 0.5 ще увеличи лихвата. Десислава Николова чака да е с 0.5 процентни пункта. Според нея ЕЦБ трябваше да предприеме това нарастване още при започване на годината. Всяко закъснение значи по-висок лихвен %, което е разтърсване за стопанската система на всяка страна.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР