През септември производствените цени в България се повишиха за трети

...
През септември производствените цени в България се повишиха за трети
Коментари Харесай

Нарастване на производствените цени у нас за трети пореден месец

През септември индустриалните цени в България се покачиха за трети следващ месец, демонстрират данни на Националния статистически институт.

Общият показател на цените на производител в България (PPI индекс) набъбна през септември с 0,5% по отношение на август, когато се увеличи с 0,7 на 100. Повишение с 0,5% означават цените в добивната индустрия и с 0,7% в преработващата индустрия, до момента в който цените при производството и разпределението на електрическа сила, топлоенергия и газ, се намаляват с 0,3 на 100.

На годишна база общият показател на индустриалните цени в страната се увеличи с 5,7% след напредък с 5,8% през август, като цените в добивната индустрия нарастват с 9,9%, в преработващата индустрия - с 4,0%, а при производството и разпределението на електрическа сила, топлоенергия и газ - скок с 10,3 на 100. Това съставлява десето следващо повишение на индустриалните цени, откакто през декември 2016 година те набъбнаха за пръв път от средата на 2015 година.

Индексът на цените на производител единствено на вътрешния пазар в България през деветия месец на годината е с 0,3% над нивото от август и записва растеж с 6,0% на годишна база (спрямо септември 2016-а) след годишен напредък с 5,9% през предходния месец. Индексът на цените на производител на интернационалния пазар пък се усилва на месечна база с 0,8% и с 5,3% в съпоставяне със септември 2016 година.

По-рано този месец Национален статистически институт оповести отчет, съгласно който инфлацията (потребителските цени, или показателят CPI) в България се увеличи през септември с 0,2% на месечна база и набъбна на годишна база с цели 2,1% на 100, наближавайки още веднъж близо 4-годишния връх от месец април, когато показателят на потребителски цени се увеличи с цели 2,6 на 100 (най-високо ниво на годишната инфлация в нашата страна от юни 2013 година насам).

Днешните данни за увеличение на индустриалните цени за трети следващ месец наподобяват като причина за по-нататъшно внимателно повишаване на потребителската инфлация през идващите няколко месеци и са следващ явен знак за трайно изплъзване на българската стопанска система от дефлацията и стагфлацията, в която тя се намираше от октомври 2015 година до ноември 2016 година в това число.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР