през септември производствените цени продължават да растат. За година те

...
през септември производствените цени продължават да растат. За година те
Коментари Харесай

Заводските цени продължават да се повишават

през септември индустриалните цени не престават да порастват. За година те са поскъпнали с 3.7%, сочат данните на Националния статистически институт.

Нарастване на цените е записано при: производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 11.7%, добивната индустрия - с 6.2%, и преработващата индустрия - с 1.2%.

Съществено повишаване на цените в преработващата индустрия се следи при: производството на съществени метали - със 7.6%, обработка на кожи и произвеждане на произведения от обработени кожи без косъм - с 4.6%, и ремонта и инсталирането на машини и съоръжение - с 4.5%.

В същото време по отношение на миналата година има намаляване на цените при производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - с 2.3%, производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 1.3%, и печатната активност и възпроизвеждане на записани носители - с 0.6%.

Поскъпване има и на месечна база, само че с 0.5% по отношение на август. Увеличение е записано в добивната индустрия и преработващата индустрия - по 0.5%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.4%.

В преработващата индустрия доста повишаване на цените на производител е регистрирано при производството на съществени метали - с 1.6%, и при производството на лекарствени субстанции и артикули - с 1.5%.

Намаление е записано при: производството на произведения от каучук и пластмаси - с 0.8%, производството на дървен материал и произведения от него, без мебели, производството на химични артикули - по 0.5% и производството на коли, ремаркета и полуремаркета - с 0.4%.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР