През септември посолството на Република България в Киев може да

...
През септември посолството на Република България в Киев може да
Коментари Харесай

Българското посолство в Киев може да възстанови работата си от следващия месец

През септември посолството на Република България в Киев може да бъде възобновено, в случай че военните условия там разрешават това. Това разгласи служебният заместник-министър на външните работи Костадин Коджабашев, който преди да заеме този пост беше дипломат на страната ни в украинската столица, съобщи Българска национална телевизия.

Първа група български дипломати ще заминат за Киев при започване на септември, с цел да стартират работа, а в края на септември - втора. Ако има 40 заявки за гласоподаване, ще бъдат разкрити секции там.

" Най-вероятно при започване на месец септември ще замине първата група, която ще възвърне работата на нашето дипломатическо посланичество в Киев, в случай че изискванията разрешават. На този стадий няма решение за отваряне на генералното консулство в Одеса, защото изискванията там не разрешават да действа обикновено дипломатическо посланичество. Ако нещата вървят по проект, до края на септември ще замине втора група и нашето посолство ще действа обикновено в оптимално възможни граници във военна конюнктура ", съобщи Костадин Коджабашев, заместник-министър на външните работи.

Засега изискванията в Одеса не разрешават откриване на Консулството ни в града.

По отношение на дейностите на Република Северна Македония към българските сдружения в Охрид и Битоля Външно министерство следи процеса, като прикани Скопие да извършва Копенхагенските критерии, какъвто ангажимент е поел, изясни Желязко Радуков, специалистът, който работи и по по този начин нареченото " френско предложение ".

" Ние доста деликатно следим хода на тази процедура, тъй като границата сред законните дейности и административния тормоз е доста тънка. Много е значимо и ние сме сигурни, че нашите другари в Северна Македония осъзнават това, изключително когато сътворяваме пъкъл хок институции, че техните дейности не би трябвало умишлено или неумишлено да съставляват нарушение на Копенхагенските критерии. И както и ние, по този начин и нашите другари от Северна Македония помнят, че главната причина нашата страна да възрази по тематиката за европейската интеграция на Северна Македония беше точно нарушаването на Копенхагенските критерии ", добави Желязко Радуков.

Коджабашев изясни, че външно министерство ще спомага на българската общественост в Албания да се срещне с президента Румен Радев с оглед идното броене на популацията в Тирана и проблемите, свързани с настояванията на македонски организации, че там има македонци, а не българи.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР