През септември очаквам Кодексът за дезинформацията онлайн да бъде готов,

...
През септември очаквам Кодексът за дезинформацията онлайн да бъде готов,
Коментари Харесай

Габриел: През септември очаквам Кодексът за дезинформацията онлайн да бъде готов

През септември чакам Кодексът за дезинформацията онлайн да бъде подготвен, сподели през днешния ден във Варна еврокомисарят за цифровата стопанска система и цифровото общество Мария Габриел, която взе участие в 11-ия летен университет на младежката конструкция на ГЕРБ, който се организира край Варна.

Тя посочи, че първата версия, която й е била показана, не е отговаряла на упованията й. Очакваме доста съответни ограничения за бистрота, за битката с подправените сметки, за логаритмите и метода, по който те оказват въздействие върху нашия осведомен избор, изясни еврокомисарят, представен от Българска телеграфна агенция.

Септември би трябвало да ми бъде показан окончателният вид, а до октомври давам период, късмет да се покаже, че можем да имаме резултат, сподели Габриел и добави, че в случай че това не се случи, си резервира правото през декември да излезе с разбор и да предложи последващи ограничения, в това число и такава от регулаторен темперамент.

Еврокомисарят изясни, че за няколко месеца са съумели да вкарат в политическия дневен ред на Европа подправените вести и дезинформацията онлайн. Истината е, че подправените вести засягат всеки един от нас, засягат и демокрацията, като нейни устои и правила, и най-негативното следствие е, че те разрушават доверието, разяснява тя.

Киберсигурността ще продължава да бъде водеща тематика в Европа, разяснява още Габриел. Тя изясни, че Европейска комисия желае мощна киберагенция, с човешки и финансов запас, тъй че страните членки да могат във всеки едни миг, когато открият накърнимост, да могат да се възползват непосредствено и директно от експертизата, която организацията е натрупала. За първи път предлагаме и европейска система за узаконяване на продуктите, заяви еврокомисарят.

Габриел сподели още, че ще продължи работата по основаването на мрежа от центрове, в които киберсигурността да бъде водещ фактор. В тях ще бъдат привлечени специалисти, ще се работи да се изпреварват част от дейностите, тъй като следствията от хакерските атаки са извънредно огромни. Тя заяви, че анализът демонстрира, че до 2021 година чисто финансово загубите от хакерски атаки могат да доближат 6 милиарда евро. Габриел напомни, че имаме нарастване с над 300 % на хакерските атаки за последните две години.

В отговор на въпрос за европейската самодейност за безвъзмезден безжичен интернет за общините еврокомисарят сподели, че се трансформират две неща. Тя изясни, че общините, които към този момент са се записали, няма потребност да вършат това още веднъж. Освен това са обезпечени повече средства, с цел да може всички кандидатствали общини да са сигурни, че ще получат своя ваучер. Процедурата започва още веднъж след септември.

В отговор на въпрос дали ще е лидер на листата на ГЕРБ за европейските избори Габриел нито отхвърли, нито удостовери. Тя сподели, че европейските избори са най-много миг, в който водачите на Европа ще дадат ясна поръчка въз основа на какви полезности и какви съответни политики ще дадат отговор на провокациите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР