През септември миналата година поредица от необясними експлозии засегнаха газопроводите

...
През септември миналата година поредица от необясними експлозии засегнаха газопроводите
Коментари Харесай

Откриха следи от подводни експлозиви в проби от яхта, подозират връзка със Северен поток

През септември предходната година поредност от необясними детонации засегнаха газопроводите " Северен поток " 1 и 2, свързващи Русия и Германия, минавайки под Балтийско море в изключителните стопански зони на Германия, Швеция и Дания. Всяка от трите страни организира обособени следствия и изпрати настояща информация, до която Ройтерс е получила достъп, преди съвещанието на 15-членния Съвет за сигурност довечера. То беше свикано от Русия, която се оплака, че не е била осведомена за инспекциите.

" Нито едно от следствията не е завършило и на този стадий към момента не може да се каже по кое време ще бъдат завършени. Естеството на саботажите е невиждано и следствията са комплицирани ", пишат трите страни в взаимно писмо от 10 юли, което включва настояща информация за всяко следствие.

В него се споделя, че Германия проверява " съмнително наемане на ветроходна яхта " по метод, който да " скрие самоличността на същинския наемател ". Германия към момента проверява точния курс, който е следвала яхтата.

" Има съмнения, че въпросната лодка може да е била употребена за превозване на експлозивите ", с които бяха взривени двата газопровода, се споделя в писмото за немското следствие.

Москва е упреквала Запада, че стои зад гърмежите. Западните държавни управления отхвърлят да са забъркани, както и Украйна, която се бори с съветските сили, нахлули през февруари 2022 година

През март Русия не съумя да накара Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да изиска без значение следствие на гърмежите в " Северен поток ".

" На този стадий не е допустимо надеждно да се откри самоличността на причинителите и техните претекстове, изключително във връзка с въпроса дали случаят е бил направляван от страна или държавен индивид ", се споделя в писмото за немското следствие.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР