През септември бях на преглед при ортопед, който работи с

...
През септември бях на преглед при ортопед, който работи с
Коментари Харесай

Трябва ли да бъда информиран от НЗОК дали имам разрешение за ЯМР?


През септември бях на обзор при ортопед, който работи с НЗОК. Той реши, че нуждая се да си направя ЯМР. Обясни ми, че ще опише моят случай в молба до НЗОК за позволение да си направя проучването и остава само да очаквам да се свържат с мен от Здравната каса. Вече са минали повече от два месеца, само че към момента никой не ми се е обадил.

Във връзка с гореописаното, имам няколко въпроса. Разгледана ли е изобщо молбата ми? Ако е обсъждана, отхвърлена ли е? И даже да ми е отказано това проучване, не би трябвало ли да бъде осведомен даденият пациент за това?

Янко Христов, гр. Кърджали

Високоспециализираното проучване ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) се прави от експерт по образна диагностика на съображение на издадено „ Направление за медико-диагностична активност ” (бл. МЗ-НЗОК №4) от доктор от извънболничната помощ.

Тъй като ЯМР е скъпоструващо проучване в обсега на извънболничната помощ, на лекарите-специалисти е дадена спомагателна опция да го назначават.

Освен от избраните им средства за медико-диагностични действия за тримесечието и посредством спомагателни средства – спомагателен брой ЯМР, разпределяни от шефа на съответната Районна здравноосигурителна каса (РЗОК).

За задачата лекарят-специалист приготвя и показва в РЗОК заявление за разпределяне на направление за проучването ЯМР с съпътстваща документи, установяваща нуждата от осъществяването му.

Комисия в РЗОК разрешава/или прави отвод за ЯМР. Лекарят-специалист по длъжностен път получава мнението от РЗОК и уведомява пациента.

В Централното ръководство (ЦУ) на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) няма информация за разрешенията/отказите, които шефовете на районните здравноосигурителни каси (РЗОК) издават за осъществяването на ЯМР.

В този смисъл следва да получите информация от вашия лекуващ доктор или от РЗОК, като предоставите своите данни и тези на лекаря-специалист, подал молбата за ЯМР.

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР