През седмицата България изгуби една от най-ярките звезди в родното

...
През седмицата България изгуби една от най-ярките звезди в родното
Коментари Харесай

Йосиф Сърчаджиев разказа за приятелството си със Стефан Данаилов

През седмицата България изгуби една от най-ярките звезди в родното кино и спектакъл – Стефан Данаилов. Тази седмица в „ Неделята на NOVA ” Мариан Станков – Мон Дьо ни показва различен взор към живота и творчеството на Маестрото и ни среща с Йосиф Сърчаджиев.

От казармата до последните им диалози Стефан Данаилов и Йосиф Сърчаджиев не разрешават нищо и никого в този живот да застане над другарството им. Дори политическите им възгледи – единият блестящо червен, другият мрачно наследник – не съумяват да го създадат. От дома си в ловешкото село Кирчево, артистът приказва за шеметните години, в които паметта, възприятията и забравата не бяха думи просто от тълковния речник.

Един от ярките му мемоари е по какъв начин Ламбо му е избавил живота: „ Много постоянно пътувахме дружно с него. Бяхме на морето и плувахме всяка заран. Той много по-бързо плуваше от мен, само че един път ми се схванаха двата крайници и крещя „ Ламбо! Схванах се, не мога да не преставам “, а той ми отвърна да не се върша на глупак и удавник. Като видя, че не се майтапя обаче ми избави живота и ме изкара на брега. Йосиф Сърчаджив описа по какъв начин когато получил инсулт, Стефан Данаилов е бил до него: „ Бях в пелени, само че Стефан идваше при мен в болничното заведение, с цел да ми дава кураж “, сподели той.

„ Последно го видях пролетта на улицата. Говорихме си за днешното време. И двамата разбрахме, че няма да се разберем и е по-добре да си приказваме за изкуство “, спомни си Сърчаджиев. „ Питах го по какъв начин работи със студентите, а той сподели, че му е трудно, тъй като не може да работи както би трябвало. Нямал нужната сила към този момент. Каза ми, че към този момент не може някои неща “, добави той. „ Преди няколко месеца му се обадих по телефона, тъй като знаех, че е болен и би трябвало да му кажа няколко думи. Почти плачех и му споделих, че театърът умира и всичко е против нас “, поде Сърчаджиев.

„ Той ми сподели „ Приятелю, знаеш ли, ние сме ангели, а към нас има доста дяволи. Те обаче се ужасяват от нас. Ние сме ангели, помни, давай, самоуверено! “ “, спомни си той.

Синът на огромния Стефан Данаилов Съсипан съм! Отиде си моят воин!Последно ми сподели: „ Стани лекар, моето момче! “
Държеше ми ръката, искаше да му приказвам за Бог, молихм…Dec 1 2019vijti.com

Инфо: trafficnews

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР