През пролетта на 2024 г. ще стане ясно дали България

...
През пролетта на 2024 г. ще стане ясно дали България
Коментари Харесай

През пролетта на 2024г. става ясно дали влизаме в еврозоната

През пролетта на 2024 година ще стане ясно дали България е подготвена за еврото. Това предвижда заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис пред Нова телевизия.

Тогава ще бъде подготвен отчетът, който ще регистрира дали икономическите индикатори на страната ни разрешават да въведем единната европейска валута.

„ В момента проблем е доста високата инфлация. Затова и януари 2024 година отпадна като вид. Януари 2025 година е индикативна дата, само че би трябвало да се работи, тъй като инфлацията ще се наблюдава за 12 месеца обратно. Бих споделил че не е доста евентуално да покриете този аршин по-рано, тъй че да въведете еврото преди 2025 година Има и още нещо –традиционно страните се причисляват към еврозоната на 1 януари. Правилата не изключват друга дата, само че от чисто практична позиция присъединението при започване на годината е по-удобно ”, изясни той.

Според заместник-председателя на еврокомисията има дребна възможност България да покрие критериите по-рано, тъй че еврото да бъде въведено преди 2025 година
Страховете, че еврото ще донесе сериозна инфлация ги е имало и в Латвия
През 2014 година, когато вкарват единната валута в Латвия регистрират към половин % повишаване. За предходната година инфлацията е 20 на 100 и съгласно латвийските управляващи не еврото подвига цените.

В Рига и управляващите, и хората от дълго време са не запомнили по кое време са въвели еврото. Оттогава минават към този момент съвсем 10 години. Местните признават, че са си задавали въпросите, които се питаме и в България – дали цените ще се покачат още и животът ще стане по-труден. Оказва се, че инфлацията, която регистрират през 2014 година, когато се вкарва еврото, е под 1 %.

Местните споделят, че инфлацията в днешно време в действителност е доста по-голям проблем, в сравнение с тогава, когато са вкарвали еврото. Така се оказва в действителност, че не промяната на една валута с евро основава проблем, а стопанската система и интернационалните проблеми, които се случват в последно време.

Страхът от инфлацията го е имало и в Латвия. Три месеца преди въвеждането на еврото и шест по-късно етикетите са с две цени – и в локалната валута лат, и в евро. Притесненията обаче не се оправдават – регистрират минимално повишаване.

Според финансисти изцяло нелогични са изказвания, че заплатите и пенсиите ще намалеят единствено поради въвеждането на еврото. Инфлацията въпреки това в действителност може да се увеличи, в случай че няма надзор и действителна конкуренция. Само, че не промяната на валутите води до повишаване.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР