През пролетта, когато русия едностранно и без обяснения спря газа

...
През пролетта, когато русия едностранно и без обяснения спря газа
Коментари Харесай

Защо ни лъгаха че не можем без газа на „Газпром“?

През пролетта, когато русия едностранно и без пояснения спря газа на България и Полша, тъй като държавното управление „ Петков “ отхвърли да заплаща в рубли и тъй като такова беше решението и на Европейска комисия, разнолик проруски хор убеждаваше българите, че в случай че не получаваме газ от „ Газпром “, въобще няма да получаваме никакъв, тъй като е невероятно да си внесем. И даже и да успеем да внесем, то той ще бъде на непостижими цени.

Ето някои паметни изказвания:

„ За късото време анализирахме голямо количество информация и за жалост би трябвало да кажа, че обстановката, обвързвана с доставките на газ е сериозна, с цел да не употребя думата „ сериозна “. Противно на упованията имаме дефицит на контрактуваните количества до края на годината. Имаме подсигурени количества до края на септември, само че извънредно незадоволителни, с цел да задоволят потреблението до края на годината “

Думи на служебния министър Росен Христов по време на брифинг от 03.08.2022г.

„ В момента казусът с доставките на газ е доста значителен. Анализът на „ Булгаргаз “ е, че са обезпечени доставките на газ за България до август… Една трета от нужните количества газ за България не са осигурени… Ще търсим от всички вероятни източници, в това число и от „ Газпром “ “

Думи на служебния министър председател Гълъб Донев в изявление за Българска национална телевизия 05.08.2022

„ Има действителна опция да останем без газ в четвъртото тримесечие на актуалната година, защото газовият баланс не е обезпечен. Дори да бъдат осъществени тези доставки, които разгласи министър председателят – 7 танкера, а в действителност офертата е за 3 до края на годината, те ще обезпечат до 60% от недостига, който се образува “.

Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България пред Народоосвободителна въстаническа армия ТВ 01.08.2022

Седем месеца по-късно се оказва тъкмо противоположното. За първи път от 3 месеца насам природният газ газът падна под 100 евро за мегаватчас на нидерландската енергийна борса TTF, като в петък цената му бе стигнала даже 85 евро. Това е невиждана стойност от май месец насам.

Припомняме, че абсолютният връх от 350 евро беше маркиран преди 4 месеца – на 26 август.

За тези месеци Европа съумя да изпълни 83% от хранилищата си и направи доста бързо терминали за полутечен газ. Тя стартира да внася от Африка, Америка и Норвгия, в резултат на което днешната цена на газа е близка до цената преди международните разтърсвания и е търпима за стопанската система и за жителите. Освен това, сега се построяват още терминали за полутечен газ в Германия и в Турция, и се допуска, че цената ще пада още, в случай че няма някакви спомагателни изненади.

Българинът ще би трябвало да не помни една десетилетно втълпявана му неистина, че не можем без съветския газ. Можем, и то изцяло умерено, на сходна цена. Накрая ще се окаже, че не ние не можем без руснаците, а те не могат без европейските пазари. Ако войната им нанесе голяма вреда, то това е, че изгубиха доверието на европейците,  в това число и на България, които си откриха различни източници на сила. През 2019 година половината от импортирания газ в Европа е бил съветски. Днес той съставлява едвам 15%.

Остава да си зададем въпроса – дали тези които лъжеха българските жители, че няма да има газ и нагнетяваха суматоха в обществото по този въпрос го правеха от нелепост и непросветеност, или става дума за хора, които са получавали някакви облаги от съветските снабдители.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР