През програмният период 2014-2020-а с финансовите инструменти на Фонда на

...
През програмният период 2014-2020-а с финансовите инструменти на Фонда на
Коментари Харесай

Фондът на фондовете е съдействал за инвестирането на 2 милиарда лева в българската икономика

През програмният интервал 2014-2020-а с финансовите принадлежности на Фонда на фондовете, чийто пинципал сега е Министерството на нововъведенията и растежа, са били подкрепени над 3550 крайни получатели от разнообразни браншове и че са вложени към 2 милиарда лева . обществен и частен запас.

Това бе обявено на специфична конференция извършена в аулата на Софийския университет, в която участваха заместник-министъра на нововъведенията и растежа Красимир Якимов, Йорданка Чобанова - началник на Представителството на Европейската комисия в България, проф. доктор Стоян Шишков - заместник-ректор на СУ и Николай Генчев - ръководител на Надзорния съвет на Фонда.

В обособените презентации на изпълнителните шефове директори и членове на Управителния съвет на Фонда на фондовете Бисер Петков, госпожа Виктория Христова и господин Павел Лисев бе очебийно, че предоставената поддръжка предизвиква икономическото, районното и общественото доближаване в страната. Подкрепените частни компании от Фонда са значими за стопанската система на страната ни, защото по данни на Национален статистически институт, те са генерирали чисти доходи от продажба в размер на 14,4 милиарда лева и в тях работят над 48 хиляди души.
 Снимка 665483
Източник:

В отчета бе подложен акцент и върху измерените макроикономически резултати от осъществяване на финансовите принадлежности на Дружеството. На база модела СИБИЛА 2.0, Администрацията на Министерски съвет мери резултата с струпване от 2019 година до края на 2023 година по следните макроикономически индикатори:
Увеличение на Брутният вътрешен продукт на България с 2.8 % по отношение на сюжет без финансови инструменти; Увеличение на заетостта (15-64 г.) с 5.4 % по отношение на сюжет без финансови инструменти; Увеличение на частните вложения със 7.6% по отношение на сюжет без финансови принадлежности.  Защо Българска народна банка понижи упованията си за растежа на българската стопанска система
Защо Българска народна банка понижи упованията си за растежа на българската стопанска система

Инфлацията ще се забави до 2,3% в края на годината, само че в средносрочен проект има риск още веднъж да тръгне нагоре

Виктория Христова показа детайлно и резултатите по обособените финансови инструменти/оперативни стратегии.

Предоставеният запас от близо 300 млн. лева от ОПИК 2014-2020 по гаранционен инструмент " Програма Възстановяване " изигра основна роля в обстановка на висока неустановеност и понижен рисков вкус от банките в страната заради COVID-19, което разреши разпределяне на заеми за към 784 млн. лева На база данни от Българска народна банка се установи, че към 10 % от новоотпуснатия размер заеми до 1 млн. евро на предприятия в страната през интервала 2021-2023 е бил обезпечен с запас по Програмата.

По отношение на дяловите принадлежности по Оперативна стратегия " Иновации и конкуретоспособност 2014-2021 " (ОПИК) се установи, че Фондът на фондовете има основна роля на пазара, защото 3 от 5 от предприятията, получили дялово финансиране в интервала 2019-2023 година, са финансирани от фондове, подкрепени от ФнФ, като вложеният обществен и частен запас възлиза на близо 300 млн. лева .

В резултат от осъществените вложения в подкрепените предприятия са основани над 1000 нови работни места . По отношение на Оперативна стратегия " Региони в напредък 2014-2020 " (ОПРР) и предоставеният обществен и частен запас от близо 580 млн. лева акцент беше подложен върху това, че Фондовете за градско развиване са основен сътрудник на общинските администрации за реализация на капиталови планове, защото делът на вложения запас от Дружеството по отношение на финансовите разноски на подкрепените общини за интервала 2020-2023 съставлява приблизително към 10 % , като при някои община като Варна, Бургас и Габрово делът доближава до значителните близо 30 % .

Индикация за преобразуващо влияние, което имат финансовите принадлежности върху развиването на градовете и районите. Бяха показани и постигнатите резултати от вложенията с рециклиран запас от самодейността JESSICA.

Беше маркирано и че са предоставени над 960 микрокредити в размер на близо 35 млн. лева на започващи предприятия, включително на обществени такива, с запас по Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси 2014-2020 " (ОПРЧР), като основна част от подкрепените са представители на целевите групи крайни получатели по Програмата (младежи до 29 година и/или безработни).

Близо 1500 са в допълнение наетите лица на работа в следствие от предоставените микрокредити. По Оперативна стратегия " Околна среда 2014-2020 " (ОПОС) беше маркирано, че са вложени към 45 млн. лева в 5 ВиК оператори в страна (Бургас, Русе, Враца, Стара Загора и Смолян) и че в дълготраен проект тези вложения във ВиК инфраструктура ще допринесат към възстановяване качеството на живот в съответните градове и по-ефективно потребление на естествените запаси.

Павел Лисев показа провокации и научени уроци от миналия програмен интервал, както и проектите на Фонда на фондовете за продължение на капиталовата поддръжка и през 2021-2027. Средствата от новата многогодишна рамка ще бъдат разпределени със стратегическа устременост върху няколко основни области за поддръжка на бизнеса, нововъведенията и районното доближаване в страната.

В рамките на Програма " Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията " 2021-2027, където ресурсът очакван за финансови принадлежности надвишава 645 млн. евро, средствата са разграничени за поддръжка в две съществени направления- " Иновации и напредък " и " Кръгова стопанска система ".

С над 460 млн. лв. по линия на Програма " Развитие на районите " 2021-2027 ще се финансират планове в редица предпочитани за страната браншове - градска среда, просветителна и здравна инфраструктура, градска подвижност, културен туризъм и спорт. В умозаключение, беше посочено, че ФМФИБ е в дейни договаряния по завършване на процеса по сключване на съглашения за финансиране и с ръководещите органи на други стратегии от програмен интервал 2021-2027.
 Над 80% спад на непознатите вложения у нас - кои са най-големите вложители
Над 80% спад на непознатите вложения у нас - кои са най-големите вложители

Според данните на Българска народна банка за интервал от 1 година отливът на задграничен капитал е в размер на 81%
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР