През предстоящия есенно-зимен сезон очакваме пандемичният грип „Калифорния”, познат още

...
През предстоящия есенно-зимен сезон очакваме пандемичният грип „Калифорния”, познат още
Коментари Харесай

Атакува ни нов есенен грип

През идния есенно-зимен сезон чакаме пандемичният грип „ Калифорния”, прочут още като свински, да бъде преместен от нов вирус – „ Мичиган” (тип А), изолиран за пръв път през 2015 година Това изяснява пред „ Труд “ основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев.

„ Мичиган” тогава към момента не се беше разразил, повече случаи имаше през 2016 година, по тази причина и упованията са разгръщане на болестта да има точно в този момент, изключително поради обстоятелството, че популацията ни няма построен имунитет към тозищам. Разбира се, когато приказваме за грип изненади постоянно са вероятни “, добави експертът.

По данни на Австралия, където сега бушуват грипни варианти, в това число „ Мичиган”, в страната са регистрирани 52 смъртни случая. Още през месеците септември и октомври, когато стартират първите внезапни температурни промени, летните вируси се изместват от есенно-зимните.

В България първите грипни варианти нормално биват изолирани в края на октомври и ноември, а пикът на заболеваемост е по време на празниците и в края на януари към този момент настава зараза.

„ Видяхме обаче, че предходната година това се случи месец по-рано, чакаме и поява на нови варианти “, уточни доктор Кунчев.

Световната здравна организация излезе на 1 март с рекомендации за състава в Северното полукълбо на новата противогрипна ваксина за идния сезон. Те са направени на база обстановката сега в южната част на света и вилнеещите там вируси, както и на база данни от 143 лаборатории по целия свят, работещи със СЗО. Част от тази мрежа за продан на информация е и нашият Национален център по заразни и паразитни заболявания.

За разлика от респираторните есенно-зимни вируси, грипът настава с бурно начало – главоболие, висока температура, мощна обща изнемощялост и покосява целия организъм.

При съществуване на грип не сме работоспособни.

При останалите вируси клиничната картина нормално е по-лека и те могат да бъдат изкарани на крайник, в границите на 3-5 дни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР