През предстоящата зима в Европа мобилните телефони може да не

...
През предстоящата зима в Европа мобилните телефони може да не
Коментари Харесай

Европа e заплашена от сривове на мобилните мрежи през зимата

През идната зима в Европа мобилните телефони може да не действат, в случай че спирания на електрозахранването или въведено нормиране на тока извадят от строя елементи от мобилните мрежи в района. Това заяви Ройтерс, базирайки се на източници от телекомуникационния отрасъл.

Решението на Русия да спре газовите доставки през " Северен поток-1 ", основен маршрут за снабдяването на Стария континент, усили вероятността от дефицит на електрическа енергия. Във Франция обстановката се утежнява поради няколко атомни електроцентрали, затворени за ремонтни действия.

Сурова зима ще сложи европейската телекомуникационна инфраструктура на тестване, принуждавайки фирмите и държавните управления да се пробват да смекчат обстановката, притесняват се представители на телекомуникационния отрасъл.

Към момента в доста европейски страни няма задоволително аварийни системи (за захранване), с цел да се оправят с необятно публикувани спирания на електроподаването, което усилва вероятността за спирания в работата на мобилните мрежи, предизвестиха четирима ръководители на телекомуникации компании.

Страните от Европейския съюз, в това число Франция, Швеция и Германия, се пробват да подсигуряват, че връзките могат да продължат на действат, даже в случай че спирания на електрозахранването в последна сметка изтощят аварийните акумулатори, конфигурирани на хилядите клетъчни антени.

Европа има близо половин милион телекомуникационни кули, като множеството от тях имат аварийни акумулатори, които могат да поддържат работата им едвам към 30 минути.

Франция 

Във Франция проектът, препоръчан от електрическата компания " Енедис " (Enedis), включва вероятни спирания на електрозахранването, в най-лошия случай с дълготрайност до два часа, съгласно двама източника, осведомени с въпроса.

По думите им общо прекъсване на тока ще засегне единствено елементи от страната на ротационен принцип. Основни публични услуги, предоставяни в лечебни заведения, полицейски управляващи или държавни институции няма да бъдат наранени.

Френското държавно управление, телекомуникационните оператори и " Енедис ", поделение на следената от страната компания Е Де Еф (EDF), са провели диалози по въпроса през лятото, оповестиха и френската изпълнителна власт, и източниците.

От " Енедис " отхвърлиха да разясняват наличието на диалозите, извършени с държавното управление, само че обявиха в писмен отговор до Ройтерс, че при положение на спирания на зареждането третират всички постоянни клиенти по идентичен метод.

Компанията е съумяла също по този начин да изолира сектори от мрежата, с цел да достави приоритизирани клиенти като лечебни заведения, основни промишлени и военни уреди. От локалните управляващи зависи да прибавят инфраструктурата на телекомуникационните оператори към листата с предпочитани клиенти, показват специалистите на " Енедис ".

Швеция, Германия и Италия

Телекомите в Швеция и Германия също са изразили угриженост по отношение на евентуален дефицит на електричество пред държавните управления си, споделиха източници, осведомени с въпроса.

Шведският телекомуникационен регулатор (PTS) работи с операторите и разнообразни държавни организации, с цел да откри решения, показаха от институцията. Това включва и диалози за следствията при вероятно нормиране на енергоподаването. 

Регулаторът финансира закупуването на мобилни (модулни) бензиноколонки и портативни базови станции, с цел да подкрепи оправянето с по-продължителни спирания на зареждането, изясни негов представител.

Италианското телекомуникационно лоби разгласи, че желае мобилната мрежа да не попада в каквито и да е спирания на електрозахранването или нормирането му. Лобистката група ще повдигне въпроса пред новото италианско държавно управление.

Поток на трафика

Производителите на телекомуникационно съоръжение като " Нокия " (Nokia) и " Ериксон " (Ericsson) работят с мобилните оператори, с цел да смекчат въздействието на дефицита на електрическа енергия, осведомят трима източника.

Европейските телекомуникационни оператори би трябвало да прегледат мрежите си, с цел да понижат в допълнение потреблението на сила и да модернизират оборудването си, като употребяват по-енергийноефективни радио дизайни, споделиха четиримата ръководители от брашна.

За да пестят сила, телекомуникационните компании употребяват програмен продукт за усъвършенстване на потока на мобилния  трафик, " приспиват " кулите, когато те не се употребяват, и изключват разнообразни честотни ленти, обясниха източници, осведомени с тематиката.

Германската телекомуникационна компания " Дойче телеком " (Deutsche Telekom) има 33 000 кули, а мобилните системи за спешно зареждане могат да поддържат единствено дребен брой от тях по едно и също време, сподели представител на компанията.

Дружеството има намерение да употребява мобилни системи за спешно зареждане, които разчитат най-вече на дизелово гориво при положение на продължителни спирания на електроподаването.

Франция има към 62 000 мобилни кули, а браншът няма да може да оборудва всички антени с нови аварийни акумулатори, сподели президентът на Френската федерация на телекомуникациите (FFT), Лиза Белуло.

Свикнали с непрестанно електрозахранване от десетилетия, европейските страни нормално нямат генератори, които да поддържат зареждане за по-дълго време, добави тя.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР