През повечето време животът ни протича гладко и предвидимо, но

...
През повечето време животът ни протича гладко и предвидимо, но
Коментари Харесай

Бури, земетресения, войни: Защо светът е толкова нестабилен в момента и можем ли да го предотвратим

През множеството време животът ни протича безпрепятствено и предвидимо, само че е податлив и към периодическа неустойчивост с опустошителни последствия.

Можем ли да създадем повече, с цел да предвидим тези интервали и даже да се намесим, с цел да ги предотвратим?

Всъщност наподобява, че едно от най-големите ни терзания е да не попаднем в запушване. Но по-късно, като че ли от нищото, светът ни се прекатурва с главата надолу. Поразява ни световна пандемия, която убива милиони хора и принуждава цели страни да се затворят. След това инфлацията потегля нагоре, а икономическият спад заплашва препитанието ни. А след това една страна нахлува в друга и зародилата война визира всички ни. Уау! Откъде, за Бога, се взе всичко това?

За тези неочаквани непредвидени произшествия има обща причина.

Това е нещо, което постоянно се среща в доста " нелинейни системи " във физическите, биологичните и обществените науки: периодическа неустойчивост. Това значи, че след дълги интервали на скучно и предсказуемо държание тези системи внезапно стават диво непредсказуеми, проявявайки рискови съмнения, посочва Тим Палмър, професор по физика на климата в Оксфордския университет и пионер в създаването на техники за вероятностно ансамблово прогнозиране на времето и климата в анализ за.

Why the world feels so unstable right now
— M. Aliks, de Brizet
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР