През последното тримесечие на 2017-а растежът на заплатите в Еврозоната

...
През последното тримесечие на 2017-а растежът на заплатите в Еврозоната
Коментари Харесай

Трети сме по ръст на заплати в ЕС и в Еврозоната

През последното тримесечие на 2017-а растежът на заплатите в Еврозоната и в целия Европейски съюз се усъвършенства едва по отношение на предходните три месеца, като в това време нашата страна остава на трето място (след Румъния и Унгария) по растеж на заплащането на труда, демонстрират данни на Евростат.
Заплащането на труда в еврозоната се усили на годишна база с 1,7% след покачване с 1,6% през предходните три месеца, само че все пак остава надалеч от напредък с 2,2% през второто тримесечие (най-солидно повишение на заплатите от първите три месеца на 2015 година). В рамките на целия Европейски Съюз растежът на заплатите в края на предходната година се форсира до 2,4% от 2,1% през интервала юли - септември.
В същото време почасовата цена на работната мощ (включваща налози, заплати и други разноски) в еврозоната набъбна през четвъртото тримесечие на 2017-а с 1,5% след покачване с 1,6% през третото тримесечие и напредък от 2,2% през интервала април - юни (най-солиден напредък от началото на 2016 година), до момента в който за целия Европейски Съюз растежът в края на предходната година се форсира до 2,3% от 2,2% през трите месеца до края на септември, демонстрират данните на Евростат.
Днешните смесени данни за еврозоната като че ли не престават да не оправдават очакванията на ЕЦБ, че намаляващата безработица в района ще докара до по-силен напредък на заплащането на труда и до по-солидно извънредно ползване, допринасяйки по този метод за увеличение и на инфлацията в района на единната валута.
За разлика от Европейски Съюз и в частност от еврозоната, аналогичните данни на Евростат за България не престават да демонстрират стабилен растеж на заплащането на труда през последното тримесечие на 2017-а година с цели 12,0% на годишна база след покачване с 10,6% през предходните три месеца. По този индикатор нашата страна заема трето място измежду всички 28 страни - членки на Европейски Съюз, изпреварена само от Румъния (със скок на заплатите с 14,2%) и Унгария (с покачване от 12,5%).
Общата цена на работната мощ в нашата страна набъбна през четвъртото тримесечие на миналата година с 12,2% след покачване с 10,7% през третото тримесечие, като по този индикатор България е изпреварена само от Румъния (с покачване с 14,3%).
Данните на Евростат демонстрират, че най-солиден скок на заплатите в България през трите месеца до края на декември 2017-а година е регистриран в строителството (повишение с 12,5% на годишна база), следвано от сферата на услугите (повишение с 11,8%) и в индустриалния бранш (повишение с 11,3%).
Общата почасова цена на работната мощ в нашата страна също записва най-солиден скок в строителството (повишение с 11,9% на годишна база), следвано от бранша на услугите (увеличение с 11,8%) и промишлеността (повишение с 11,7%).
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР