През последното десетилетие свикнахме с идеята, че Tesla е лидер

...
През последното десетилетие свикнахме с идеята, че Tesla е лидер
Коментари Харесай

Geely JiYUE 01 - китайското електрическо чудо, от което Tesla има защо да се страхува

През последното десетилетие свикнахме с концепцията, че Tesla е водач при създаването на електрически коли, както и в преосмислянето на автомобила като цяло.

Американците ни показват бъдеще, в което автомобилът не е просто средство за напредване, а също личен водач, персонален помощник, дом на колела, център за развлечение и така нататък

Но, както ще забележим и по-долу, има компании, които не са чак толкоз известни, само че имат смелостта да развиват хрумвания, които даже инженерите на Tesla още не са експлоатирали.
 Снимка 639944

Един от образците идва от Китай и се споделя Geely JiYUE 01. Geely има опит в конструирането на електрически коли и JiYUE е плод на това. Идеята е да се предлага във версии с един и два електромотора, всеки от които разполага с тъкмо 268 к.с. Това значи, че при вариантът с два мотора, мощността на JiYUE 01 доближава 536 к.с., които съгласно каталожните данни са способни да изстрелят колата до 100 км/ч за 3.8 секунди.

Освен броя на моторите, клиентите ще могат да избират и сред две разнообразни акумулатори - с потенциал 71.4 и 100 кВч. В взаимозависимост от батерията, колата ще може да измине надлежно 550 и 720 км, като е значимо да се посочи, че тези данни са съгласно китайския тестов цикъл, а не WLTP. Чрез бърза зарядна станция, батерията може да бъде заредена за 30 минути до 80% от потенциала си.
 Снимка 639945

Всичко това не е нещо, което да изплаши равносилен модел на Tesla. По-интересна е опцията на Geely JiYUE 01 в региона на самостоятелното шофиране. От китайската компания разказват модела, като първия си безпилотен автомобил, използваш изкуствен интелект. Нещо повече, JiYUE 01 е първият сериен автомобил, който употребява набора от решения за самостоятелно шофиране Apollo, дело на китайската компания Baidu. С по-прости думи, колата ще е способна на самостоятелно шофиране от Level 4, при което не е належащо никакво човешко деяние за ръководството на колата.

Baidu е един от най-големите производители на системи за изкуствен интелект. Компанията показва своето Apollo през 2017 година, което разчита на чипове Qualcomm 8295 в кокпита на автомобила, NVIDIA DRIVE Orin чипове, 11 камери, 12 ултразвукови радари, както и милиметрови радари, с цел да се ориентира въпросното транспортно средство в пространството без катастрофи.
 Снимка 639946

Системата може да прави доста дейности, измежду които да сменя ленти, да изпреварва, да маневрира, да се качва и слиза от автомагистрали, на преодолява разнообразни трудности на многолентови пътища и така нататък В по-населени региони, технологията разпознава кръстовища, светофари и даже дава път на пешеходци, когато това е допустимо. Всички останали мейнстрийм технологии за сигурност, също ще бъдат налични.

Нещо повече, Geely обещавата, че JiYUE 01 ще бъде " първият автомоибл в света, който ще поддържа гласови команди, благодарение на които автомобилът ще може да бъде паркиран " отдалечено ", до момента в който водачът е отвън него. Иначе казано, притежателите ще могат да заявят колата да се паркира сама на до два километра отдалеченост от индивида, който дава инструкциите посредством своя смарт телефон.

Понастоящем функционалността се поддържа от 90% от автомагистралите в Китай, само че единствено от три огромни града в страната - Ханжоу, Пекин и Шанхай. До края на годината, обаче, автоматизираното паркиране с гласова команда, се чака да бъде налично за прилагане в над 200 от градските центрове в страната.

Всички знаем по какъв начин през годините електрическите автомобили повдигнаха редица въпроси по отношение на сигурността. От ненадейни пожари до заключени порти при паднала батерия, това не е нещо, което ще тормози притежателите на новия китайски JiYUE 01.

Колата е оборудвана с самостоятелен източник на електрическа енергия за вратите, което също е рекламирано като оригиналност в промишлеността. Системата ще обезпечава нужното минимално количество ток, с помощта на което вратите ще могат да се отворят при потребност, без значение, че зарядът в главната батерия е изцяло привършен.
 Снимка 639943

Друга нова екстра е AI помощник, наименуван SIMO, който също е дело на Baidu и ще улеснява работата с разнообразни функционалности на колата. Системата ще работи както с глас, по този начин и с жестове и даже мимики. Подобна технология е не просто комфортна, само че и нужна, защото на борда липсват съвсем всички общоприети бутони и контролери.

Китайците настояват, че новият помощник ще е извънредно кадърен и ще разпознава тирада със скорост 500 милисекунди, диалог сред четирима души, както и непрекъснати разговори.

От Geely споделят, че всичко гореизброено ще бъде широкодостъпно по китайските пътища след формалната премиера на автомобила. Все още обаче не е ясно по кое време ще се състои тя. Добрата вест е, че автомобилът сигурно ще излезе на пазара и ще бъде последван от втора машина, също толкоз способна, която следва да бъде оповестена.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР