През последното десетилетие страната регистрира най-големия ръст на почасовите възнаграждения

...
През последното десетилетие страната регистрира най-големия ръст на почасовите възнаграждения
Коментари Харесай

Работещите в България са получавали средно по 5.1 евро на час през 2017 г.

През последното десетилетие страната записва най-големия растеж на почасовите хонорари в Европейски Съюз - 121.7% по отношение на 2007 година

© Osram Още по тематиката
Разходите за труд нарастват с 12.2% през четвъртото тримесечие на 2017 година

Това е вторият най-голям резултат в Европейски Съюз след Румъния, която резервира челната си позиция с годишно изменение от 14.3%.
17 мар 2018
Софтуерните услуги постоянно ще са търсени

Съоснователят и изпълнителен шеф на софтуерната компания " Мелън " Крум Хаджигеоргиев пред " Капитал "
16 мар 2018
Жените в България печелят с 14.4% по-малко от мъжете

Разликата в заплащането обаче е под средноевропейското равнище от 16.2% съгласно данни на Евростат
8 мар 2018
Растежът на стопанската система остана под прогнозите на държавното управление

Икономиката е повишена с 3.6% през 2017 година, което е закъснение по отношение на миналата, когато беше 3.9%
7 мар 2018 Почасовото заплащане в България нараства с 8.5% през предходната година по отношение на миналата, като по този начин доближава приблизително 5.1 евро на час, демонстрират последните данни на Евростат. Увеличението не съумява да промени позицията на страната по равнище на възнаграждение в Европейски Съюз - България остава на дъното с най-ниските обезщетения за работещите. За съпоставяне, междинната за съюза ставка е 23.1 евро на час, а в еврозоната - 26.9 евро на час.

Веднага след България е Румъния, въпреки че възнагражденията там са малко по-високи - доближават 5.5 евро на час при 4.9 евро година по-рано. Почасовите хонорари в двете страни бяха изравнени през 2015 година, само че след това румънското държавно управление предприе политика за нарастване на заплатите в обществения бранш. Резултатът - заплатите в Румъния нарастват с най-високи темпове в Европейски Съюз през 2017 година

От другата страна на класацията застава Люксембург. Макар данните за страната да са за 2016 година, възнагражденията са най-високите в съюза - 43.8 евро на час, следвани от 39.7 евро в Дания.

Има място за още

Възнагражденията в България са най-ниските в съюза в номинално отношение, само че пък нарастват най-бързо. През последното десетилетие страната записва най-големият растеж на индикатора измежду страните членки - 121.7% по отношение на 2007 година За съпоставяне, второто най-голямо изменение е в Естония, където заплащането нараства от 6.3 евро до 10.5 евро на час. Възнагражденията в съюза пък са нарастнали приблизително с 18.5% по отношение на 2007 година

Съществен фактор за сходен растеж в България е ниската база, вследствие на която дребни номинални промени в заплатите водят до обилни процентни промени. Ефект имат и годишното нарастване на минималната заплата, и осигуровките, както и непрекъснатият дефицит на фрагменти.

Очакванията на икономисти са, че възнагражденията ще продължат да нарастват и през тази година със сходни или даже по-високи темпове.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР