През последното десетилетие с бързи стъпки секторът на информационните технологии

...
През последното десетилетие с бързи стъпки секторът на информационните технологии
Коментари Харесай

ИТ лидер отваря развоен център в София и увеличава екипа си до 1000 души за 2 години

През последното десетилетие с бързи стъпки секторът на осведомителните технологии в България и в частност София съумя да се трансформира във фактор за стопанската система. За този интервал страната ни съумя да притегли огромни интернационалните водачи в промишлеността, а за сполучливото развиване на активността им приказват цифрите. Между 2008 и 2018 година заетите в ИТ и аутсорсинг услугите в столицата са се нараснали с над 37 000 души, а възнагражденията са нарастнали с 35% до междинна брутна заплата от 3000 лв..

И до момента в който промишлеността към този момент има постоянни основи у нас, то по-голямата част от фирмите на българския пазар оферират най-вече аутсорсинг на софтуерни и бизнес услуги. За да резервира същата скорост на развиване и през идващото десетилетие, секторът ще би трябвало да направи една стъпка по-нагоре - към основаването на действителни артикули и решения у нас.
 Средната годишна заплата в София е повишена до 19 000 лв. за 10 години
Средната годишна заплата в София е повишена до 19 000 лв. за 10 години

Растежът на възнагражденията от рецесията насам е 110%

Това мнение споделя Пламен Тошев, който е ръководещ шеф на " Акронис България ". Дружеството, профилирано в региона на киберсигурността, е част от интернационалната Acronis, която избира точно София за отварянето на своя максимален развоен (R&D) център в международен мащаб. За тази амбициозна цел и за това по какъв начин за година и половина екипът на компанията е повишен от 20 до 220 души споделя Пламен Тошев в изявление за предаването Money.bg.

" Бих споделил, че това развиване от екип от 20 души до 220 души през днешния ден го виждам като първа стъпка, тъй като това не е нашата последна цел. Всъщност това е първата крачка от много огромните проекти на Acronis за офиса в България. Имаме стратегическа цел той да стане най-големият ни развоен център в целия свят. Това значи, че тук би трябвало да работят сигурно много по-голям брой експерти. Ориентирали сме се към цел от може би към 1000 индивида до края на 2022 година за базата ни в София ", изяснява той.
 Снимка 463605
Източник:

Пламен Тошев признава, че българската столица е съумяла да се пребори с няколко други дестинации в Източна Европа , които са били обсъждани като евентуални за R&D центъра на Acronis. Едно от преимуществата на София е партньорството на компанията с локалното сдружение T-Soft, което тя закупи през август 2018 година.

" В продължение на няколко години компанията търсеше локация за основаването на европейския си R&D център. Acronis има две централи - една в Сингапур, където е учредена, и една в Швейцария. Източна Европа беше обсъждана като уместно място, тъй като огромните компании все по-често избират да влагат там. България се конкурираше с Румъния и с Чехия до последно, защото и те оферират положителни условия. Причините, заради които избраха София, бяха две . Първо това бяха традициите в ИТ и математическото обучение у нас. Второ - съществуването на сътрудник T-Soft в България, с която Acronis работеше в продължение на 7 години ", споделя Пламен Тошев.

Ръководителят на " Акронис България " изяснява, че това огромна интернационална компания да открие собствен развоен център в страната има принос освен за хората, които работят за нея, само че и за цялата софтуерна промишленост.

" Акронис България " се уголемява с 1,2 милиона вложения и 130 нови работни места

Компанията получи документ за инвестиция клас " А "

" Р азвитието на подобен главен R&D център на огромна интернационална компания, която е международно приета, носи със себе си извънредно доста умения, технологии и познания за българските експерти . В противоположен случай, с цел да ги придобием, решението би било да пращаме нашите възпитаници да приключват западни университети, да работят 5-10 години за компании там и по-късно да ги убеждаваме да се върнат ", споделя той и добавя:

" Ако можем ние тук на място да развием всички тези умения и качества, на процедура бихме изкоренили повода въобще хората да напущат страната, тъй като ще схванат, че и тук биха могли да развиват освен бизнес, освен да вършат пари, само че и да вършат просвета на международно равнище. Всъщност към този момент има няколко компании, които също направиха свои развойни центрове в София и се надяваме се тази наклонност да продължи. ".

Недостигът на експерти и алтернативата за привличане на фрагменти от чужбина

През 2020 година " Акронис България " ще продължи интензивно да наема чиновници по пътя към построяването на своя R&D център в столицата. Според проектите на компанията екипът ѝ може да се разшири до 400 души до края на годината, като експерти ще се търсят за всички действия - от разработчици, до техническа поддръжка, маркетинг, продажби и други.
 Снимка 463604
Източник:

Пламен Тошев показва, че най-ключовият фактор за развойния център ще бъде привличането на квалифицирани експерти. Той признава, че това не е толкоз лесна задача на фона на дефицита на фрагменти във всички браншове на стопанската система. По неговите думи едно от решенията на този проблем е привличането на хора от други източноевропейски пазари.

" Целта ни е да намерим доста положителни експерти от България и от района в това число. Тъй като у нас има дефицит на експерти в ИТ, сме се ориентирали към Източна Европа като цяло. В офиса ни в София и сега даже работят много хора от много разнообразни страни. Около 20% от чиновниците ни не са родени в България ", показва той.
 Acronis към този момент коства 1 милиард $
ИТ компания с близо 200 чиновници в България към този момент коства $1 милиард

Дружеството стана " еднорог ", откакто притегли влагане от над $140 милиона

Като евентуални пазари за привличане на квалифицирани експерти в бранша той показва Украйна и Русия. " Със сигурност в Украйна и Русия има огромен брой качествени ИТ експерти, като в тази част на континента ползата ни на този стадий е по-голям. Но на Балканския полуостров Румъния, Сърбия, Северна Македония, Гърция също са страни, върху които поставяме старания, с цел да намерим експерти ", споделя Тошев.

Пламен Тошев показва, че " внасянето " на фрагменти от чужбина ще помогне освен за понижаване на недостига на експерти, само че и ще способства с импорта на значими качества и пълномощия. " В София въпреки да имаме много положителни експерти, към момента няма толкоз доста компании, които да създават лични артикули тук. Това е и повода, заради която липсват основни пълномощия при българските ИТ експерти и ние се надяваме да ги развием ", споделя той.

Според него най-много има дефицит на такива, свързани с нововъведенията. " За страдание у нас поради незадоволително положителното висше обучение липсва построеното предпочитание за иновативност в хората, това да се пробват да основават нови неща. Тук по-скоро се подтиква висше обучение единствено и само за започване на работа. Никой не мисли за него като за цел да построи умения и евентуално да продължи своето развиване в областта на разработките, научните и проучвателен действия. Причината е и финансова, само че е и въпрос на настройка ", прибавя Тошев.

Киберзащита за компании и частни клиенти, изкуствен интелект за спорта

Основната активност на Acronis е обвързвана с създаването и предлагането на артикули в региона на кибер отбраната. Продуктите ѝ се употребяват както от разнообразни институции и организации, по този начин и от крайни клиенти. Екипът на компанията в София работи върху всички артикули от портфолиото на групата.

Освен това тя предлага и услуги за спортни тимове, като към този момент има дългогодишни партньорства с такива от Формула 1 и от Английската висша лига . В първата категория сдружението си партнира с BWT и Williams. От футболните тимове техните артикули и услуги употребяват Ливърпул, Манчестър Сити и Арсенал.

" Acronis дава на спортните тимове услуги, свързани с нашите разработки в областта на изкуствения разсъдък. Позволяваме разбора на огромни данни. Например, един футболен тим снима всичките си тренировки, мачове, както и мачовете на конкуренцията. Обработката на тази информация е доста сложна задача, в случай че би трябвало да се прави от хора и да се води статистика на ръка ", коментира Пламен Тошев.

" Благодарение на изкуствения разсъдък този разбор на данни е улеснен. Отборите извличат доста информация от тези видео данни, които им оказват помощ за прехвърляния, селекция и други действия ", приключва той.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР