През последния уикенд на април берлинският шоурум на китайския производител

...
През последния уикенд на април берлинският шоурум на китайския производител
Коментари Харесай

Електроколите могат да са ключът за ЕС да постигне климатичните цели

През последния уикенд на април берлинският шоурум на китайския производител на електрически транспортни средства (EV) niO беше щастливо място. На първия етаж семейство празнуваше детски рожден ден. На приземния етаж автомобилните запалянковци разгледаха изложени SUV, седан и спортна кола. Цените бяха високи (около 50 хиляди евро, или 54 хиляди $, за лекия автомобил и съвсем 75 хиляди евро за SUV; спортната кола не се продаваше), само че изглеждаха доста по-ниски от тези на немски съперници като Mercedes или BMW - до момента в който не прочетем дребния шрифт. Батерията не е включена. Трябва да се закупи за 12 хиляди или 21 хиляди евро (в взаимозависимост от капацитета) или да се наеме.За доста европейци електрическият автомобил към момента е недосегаем (среден бензинов автомобил се продава за към 28 хиляди евро), само че продажбите на електрически автомобили не престават да порастват бързо. Изцяло задвижваните с акумулатори коли са 12.1% от колите, регистрирани в Европейския съюз (ЕС) предходната година, спрямо 9.1% за EV през 2021 година и единствено 1.9% през 2019 година, съгласно Европейската асоциация на производителите на коли (ACEA). Една по-широка категория - транспортни средства с различно задвижване (APV), която сплотява напълно електрическите и хибридите с плъгин и не-плъгин, съставлява повече от половината от пазара на коли в Европейски Съюз през последното тримесечие на 2022 година с над 1.3 млн. регистрирани общо. Това беше първият път, когато APV надминаха колите, задвижвани напълно с въглеводороди.

През последния уикенд на април берлинският шоурум на китайския производител на електрически транспортни средства (EV) niO беше щастливо място. На първия етаж семейство празнуваше детски рожден ден. На приземния етаж автомобилните запалянковци разгледаха изложени SUV, седан и спортна кола. Цените бяха високи (около 50 хиляди евро, или 54 хиляди $, за лекия автомобил и съвсем 75 хиляди евро за SUV; спортната кола не се продаваше), само че изглеждаха доста по-ниски от тези на немски съперници като Mercedes или BMW - до момента в който не прочетем дребния шрифт. Батерията не е включена. Трябва да се закупи за 12 хиляди или 21 хиляди евро (в взаимозависимост от капацитета) или да се наеме.

За доста европейци електрическият автомобил към момента е недосегаем (среден бензинов автомобил се продава за към 28 хиляди евро), само че продажбите на електрически автомобили не престават да порастват бързо. Изцяло задвижваните с акумулатори коли са 12.1% от колите, регистрирани в Европейския съюз (ЕС) предходната година, спрямо 9.1% за EV през 2021 година и единствено 1.9% през 2019 година, съгласно Европейската асоциация на производителите на коли (ACEA). Една по-широка категория - транспортни средства с различно задвижване (APV), която сплотява напълно електрическите и хибридите с плъгин и не-плъгин, съставлява повече от половината от пазара на коли в Европейски Съюз през последното тримесечие на 2022 година с над 1.3 млн. регистрирани общо. Това беше първият път, когато APV надминаха колите, задвижвани напълно с въглеводороди.

" Европейски Съюз е международен водач в приемането на електрически автомобили ", се споделя в отчет на McKinsey от предишния ноември. Самите страни членки на съюза са виновни за повече от една четвърт от международното произвеждане на електрически автомобили, а са и огромни вносители. Производителите на коли с далновидно мислене и ранните консуматори биха могли да основат водеща EV екосистема, която може да генерира нови работни места и да форсира напредъка към задачите в региона на климата - или най-малко по този начин считат от McKinsey.
Най-големият препъникамък
Най-големият препъникамък пред бъдещето на електрическите коли обаче е инфраструктурата за зареждане, която не е в крайник с продажбите на коли. Според ACEA сред 2016 година и 2022 година продажбите на електрически коли са нарастнали съвсем три пъти по-бързо от броя на точките за зареждане. За да могат електрическите транспортни средства да изиграят цялостната си роля в амбициозната климатична цел на Европейски Съюз за въглеродна индиферентност до 2050 година, съюзът ще би трябвало да усили броя на публичните зарядни точки от към 300 хиляди до най-малко 3.4 млн. и 6.8 млн. до 2030 година, се споделя в различен отчет на McKinsey. Това е сложна задача. До 14 хиляди публични точки за зареждане би трябвало да бъдат конфигурирани на седмица до 2030 година, споделя ACEA. В момента броят им е едвам 2000 седмично.
Реклама
Европейски Съюз ще би трябвало също по този начин да подсигурява, че зарядните устройства са по-равномерно разпределени, да хармонизира системите за заплащане и да обезпечи доста повече точки за бързо зареждане за камиони. В момента половината от всички точки за зареждане в Европейски Съюз са в Нидерландия (90 хил.) и Германия (60 хил.). Голяма страна като Румъния, която е шест пъти по-голяма от Нидерландия, има единствено 0.4% от всички точки за зареждане в Европейски Съюз.

Дисбалансът в инфраструктурата за зареждане отразява цената на електрическите автомобили. Електрическите коли имат доста по-висок пазарен дял в страните от Северна и Западна Европа, където междинните приходи след облагане с налози са 32 хиляди евро годишно. В Южна и Източна Европа, където междинната стойност е по-малко от половината, ситуацията е друго. И въпреки всичко заради по-ниските международни цени на лития и други материали, нужни за производството на акумулатори, както и държавните дотации, икономиите от мащаба на бързо възходящото произвеждане и мощната конкуренция цените на електрическите автомобили падат по-бързо от някои прогнози. Китайските производители също дават отражение поради по-ниските си цени. " До 2025 година или 2026 година множеството автомобилни производители ще могат да вършат бензинови коли и електрически автомобили на една и съща цена ", предвижда Даниел Рьоска от Bernstein Research. В момента производството на бензинов Golf, известен модел на Volkswagen, коства към 3500 евро по-малко от електрически автомобил с равностоен размер.

Инфраструктурата за зареждане евентуално ще остане спънка за по-дълго време. През март Европейската комисия разгласи нов закон, целящ да успокои терзанията по отношение на пропуските. Той дефинира цели за презареждане с електричество и зареждане с водород. Изискване за всеки автомобил, който е захранван с акумулатори в страна от Европейски Съюз, е да се обезпечава изходна мощ най-малко 1.3 киловата (kw) от публично налично зарядно устройство. И на всеки 60 км по продължение на трансевропейската пътна мрежа от 2025 година нататък би трябвало да се конфигурира станция за бързо зареждане с общ потенциал най-малко 150 kW.

Това напълно не е задоволително, счита лобито на европейските производители на коли. " Вече през днешния ден неналичието на станции за зареждане и бързо такова съществено попречва навлизането на пазара на транспортни средства с нулеви излъчвания ", разяснява Сигрид де Врис, общоприет шеф на ACEA. Тя предвижда, че " забележителна празнота в инфраструктурата " ще продължи да лимитира прехода на автомобилната промишленост в Европа. В отговор производителите на коли започнаха да построяват свои лични мрежи за зареждане преди известно време, водени от Tesla. През януари Mercedes разгласи, че ще пусне към 10 хиляди зарядни устройства в света до края на десетилетието. По-голямата картина " Годен за 55 " - климатичен пакет с 13 оферти, показан от Европейската комисия през юли 2021 година, усили упоритостта за битка с излъчванията на парникови газове (ПГ) до понижаване на излъчванията с 55% (в съпоставяне с равнищата през 1990 г.) до 2030 година от първичното понижение от 40%, препоръчано през 2011 година Транспортът е един от ключовете към триумфа. Той съставлява 22% от общите излъчвания на Европейски Съюз. В рамките на това 70% идват от автомобилния транспорт; пътищата и превоза са единственият бранш, в който излъчванията непрестанно нарастват от 1990 година (ЕС е понижил общия си въглероден отпечатък с 30% от 1990 година насам, основно посредством изгаряне на по-малко въглища за генериране на сила.) В отчет за напредъка през октомври комисията сподели, че Европейски Съюз беше " на път да извърши упоритостта си в региона на климата ", само че това " бързо деяние " беше належащо за реализиране на задачите за 2030 година, както и упоритостта за 2050 година за нулева мрежа. Ето за какво бяха показани предложенията " Годен за 55 ". Тези оферти към момента си проправят път през законодателния развой на съюза.
Реклама
" Годен за 55 " звучи като клас по йога с ниско влияние за хора на междинна възраст, само че наборът от проекти може да трансформира Европа в водач на международната политика в региона на климата. Това ще се случи, в случай че приемем, че концепциите ще бъдат следвани до дъно. Те включват възбрана за продажба на нови мотори с вътрешно горене (ICE) до 2035 година и нови правила, които усилват задачите за понижаване на излъчванията до 2030 година за секторите, обхванати от Европейската система за търговия с излъчвания. ETS е скица за ограничение и търговия, при която разрешителните за излъчвания на въглерод се разпределят на авиацията, енергоемките промишлености и производителите на електрическа енергия и по-късно могат да се търгуват сред тях. Предложенията също по този начин прибавят превоз и битово отопление към схемата. Освен това предложенията включват новите такси по границите на Европейски Съюз за въглеродно натоварен импорт като промишлени материали, както и основаването на " фонд за обществен климат ", който ще се употребява за подкрепяне на уязвимите семейства и дребните компании да се оправят със скоковете на цените от включването на отоплението и превоза в съдебна техническа експертиза.

В края на април министрите на Европейски Съюз утвърдиха пет централни закона от пакета " Годен за 55 ", в това число механизма за поправяне на въглеродните граници и фонда за обществен климат. Дали Европейски Съюз ще успее да реализира своите амбициозни цели в региона на климата в този момент ще зависи от желанието на страните да изпълнят проектите и да се въздържат от разводняване на всяко законодателство, което не се харесва на техните гласоподаватели, споделя Елизабета Корнаго от Центъра за европейска промяна в Брюксел. Неотдавнашните опити на Германия в последната минута да блокира възбраната за нови коли с ICE от 2035 година не вещаят нищо положително. Германия настоя да позволи новите коли с ICE след 2035 година, стига те да се задвижват с неутрални от въглерод електронни горива като етанол. Критиците се притесняват, че това ще отвори вратата за машинация.

По същия метод дясното държавно управление на Италия в този момент се опълчва на проектите на Европейски Съюз за възстановяване на изолацията и енергийната успеваемост на публични и жилищни здания. Сградите съставляват почти 40% от потреблението на сила в Европейски Съюз и 36% от въглеродните излъчвания. И въпреки всичко жилищният фонд на Италия е по-стар и в по-лошо положение от този на доста други страни, тъй че постигането на задачите ще изисква обширни и скъпи поправки. Италианската строителна асоциация споделя, че към 2 млн. здания ще се нуждаят от реновиране през идващите 10 години. Това ще изисква впечатляващите разноски от 40 до 60 милиарда евро годишно, в случай че Рим желае да извърши проектите на Европейски Съюз за зелени домове. Правителството на Италия също поддържа Германия в нейния поврат в последната минута по отношение на ICE и подлага на критика предлагането за понижаване на индустриалните излъчвания.

" Годен за 55 " е изцяло на път, т.е. главните закони безусловно преди малко бяха гласувани и в този момент би трябвало да бъдат приложени ", споделя представител на Брюксел. Транспортът е в по-добро положение от други браншове във връзка с напредъка към нулеви чисти излъчвания на парникови газове. Но още осем закона от пакета " Годен за 55 " към момента би трябвало да бъдат утвърдени. Ако всички те бъдат признати, Европейски Съюз може да има съществени искания да бъде считан за международен водач в битката против изменението на климата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР