През последните си часове на поста, буквално дни преди да

...
През последните си часове на поста, буквално дни преди да
Коментари Харесай

Шайката на Тома Белев в имотни далавери

През последните си часове на поста, безусловно дни преди да бъде прекъснато трудовото правно отношение на еколога мечтател с ДПП “Витоша ”, господин Белев стремително приема за членове цяла свита доверени нему хора, които обезпечават предимство при гласоподаване от общото заседание на асоциацията.

Изглежда, по този начин се дели държавната баница в България – като загърбиш всевъзможни професионални критерии, обградиш се с обръчи от правилни свои хора и след това се правиш на светена вода ненапита, уверен, че тромавите бюрократични институции не могат да те пипнат.

Ето ги хората от приятелския кръг на вездесъщия господин Белев, скоропостижно признати в Асоциацията на парковете още през 2012 година:

Добромира Димова – зам.-директор на ДПП “Витоша ” по времето на Тома Белев. Тя също взе участие в състезанието за шеф и е класирана на второ място.

Александър Дунчев – чиновник на ДПП “Витоша ” по времето на Белев. След неговата промяна, заставен да… съблюдава работното време, самичък си подава оставката и напуща ДПП “Витоша ”. Не остава на улицата – назначен е при брачната половинка на Белев – госпожа Кавръкова в WWF.

Николай Ненчев – някогашен шеф на Политическа партия “Врачански Балкан ”.

Милко Берберов – някогашен шеф на Политическа партия “Русенски Лом ”.

Юлия Тумбаркова – някогашен шеф на Политическа партия “Златни пясъци ”.

Силвия Арангелова и Симеон Арангелов – вземат участие в разнообразни планове като специалисти, сами са членове на няколко неправителствени организации.

Цонка Христова – шеф на Политическа партия “Русенски Лом ”.

Иван Иванов – някогашен шеф на Политическа партия “Сините камъни ”.

Зорница Стратиева – секретар на Асоциацията на парковете.

Красимира Аксерова – специалист, взела участие в редица планове.

Мая Радева – някогашен шеф на Политическа партия “Българка ”.

Иван Камбуров – специалист по разнообразни планове.

Стефан Златарев – някогашен шеф на Политическа партия “Странджа ”.

Внушителен лист нови членове. Лоялните чиновници на парк “Витоша ”, обединени към някогашния си шеф, дружно с освободените шефове на други естествени паркове стартират подготовка за слагане на ръка върху Асоциацията на парковете в България по схемата на работническо-мениджърската приватизация. Тайно, под масата, без никакви състезания и ясни правила. Целта си заслужава – един ден държавното да стане частно, без да се даде една стотинка.

Любопитен е фактът, че сред 2007 и 2010 година Асоциацията на парковете в България придобива забележителен брой недвижими парцели. Неясно за какво. Замислена от страната като юридическо лице с нестопанска цел, призвано да работи напълно в социална изгода, асоциацията очевидно се е специализирала в… търговия с парцели.

Да, добитите парцели не са първокласни вили край морето, а най-вече аграрни земи в разнообразни региони – Разград, Сливен, Бяла, Велико Търново, Русе. Но какво общо имат естествените паркове и тяхната неправителствена организация със аграрни земи, надалеч отвън територията на същите паркове?! И още по-интересно – кои са източниците на финансиране?

Може би инцидентно имената на една от продавачките съответствува с това на юрист на асоциацията… И някак прекомерно постоянно едни и същи имена на продавачи се появяват в разнообразни области… Не е лишено от посланичество и небезизвестното село Миндя, отразено в листата с парцели с едно “пасище ” на скромните 3 декара.

Крайно любопитно е, в случай че в един миг Асоциацията на парковете остане… без паркове под своето грижовно крило – тогава кой ще се разпорежда с тези парцели? Дали апетитната хапка ще се приватизира, или още тъкмо – ще премине безплатно в ръцете на Тома Белев и неговото обграждане. Колко по-прозрачни би трябвало да са далаверите с държавни организации, публични постове и парични запаси, с цел да си мръдне пръста мастодонтът, наименуван държавна машина?

За край обаче идва най-интересното. Отдавна освободен от поста шеф на Политическа партия “Витоша ” (още през 2012 г.), Тома Белев към този момент няма нищо общо с Асоциацията на парковете, само че все пак продължава повече от три години да се показва от нейно име! Документи напълно не липсват: двукратно Върховен административен съд е удостоверил в две каузи дела (от 4.06.2014 година и 7.04.2015 г.), че жалбите на Белев от името на асоциацията остават “без разглеждане заради нелегитимност ”. Без грам почит от правосъдните актове той продължава да се показва за ръководител на УС на Асоциация на парковете в България и ръководи плана “Да свържем опазването на природата с устойчивото развиване на селските региони ”. Бомбастично дълго заглавие, което няма да запомним.

Но къде е ключът от бараката?

Въпросният план следва да бъде изпълнен в границите на интервала 2013-2016 година (т.е. в момента) и е финансиран от българо-швейцарска стратегия за съдействие посредством Фонда за промени, като цената му е близо 5 млн. швейцарски франка!

Ето къде е кристално чистият извор на природозащитната пристрастеност у инж. Тома Белев и неговия кръг от “еко играчи ”. В страна, където прокуратурата е в съвсем непрестанен латентен сън, сходни “зелени приказки ” звучат като пасторален швейцарски пейзаж – умерено и безбрежно. В ъгълчето има и крава.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР