През последните седмици усилено се коментираха плановете на Вашингтон да

...
През последните седмици усилено се коментираха плановете на Вашингтон да
Коментари Харесай

Другото лице на митата: САЩ губят по 5 работни места на 1 спасено в стоманената индустрия

През последните седмици интензивно се разясниха проектите на Вашингтон да вкарат нови мита за вноса на стомана и алуминий, с цел да подтикват локалната промишленост. От през днешния ден те към този момент са факт, като с тях се полза импортът от едни досегашните положителни сътрудници на Щатите - Канада, Мексико и Европейския съюз (ЕС).

След влизането в действие на новите цени редица анализатори предвидиха, че в идващите месеци позитивният резултат от тях за американските компании ще бъде усетен.

Критиците на политиката на Белия дом обаче побързаха да показват и другото лице на митата, което може да засегне точно промишлеността в Съединени американски щати.

 Тръмп се обърна против съдружниците си: Какво значат новите такси за Европейски Съюз, Канада и Мексико?
Тръмп се обърна против съдружниците си: Какво значат новите такси за Европейски Съюз, Канада и Мексико?

Брюксел и двете съседки на Съединени американски щати готвят своя отговор

Според анализатори на пазара на труда в следствие от дейностите на Вашингтон над 146 хиляди американци ще изгубят работата си. Те правят оценка, че в случай че митата поддържат работните места в стоманената промишленост, те ще доведат до загубата на доста повече такива в други браншове.

Консултантската компания The Trade Partnership пресмята, че едно на всеки пет съкратени работни места ще бъде непокътнато едно.

" Това е по този начин, тъй като в добива и обработката на стомана са заети доста по-малко хора, в сравнение с в промишленостите, които се нуждаят от импорт на метала, като автомобилопроизводителите. Само над 400 хиляди души в страната са заети в производството на метали ", разяснява икономистът Джед Колко още през март.

В същото време над 4,500 милиона американци са наети на позиции, подвластни от вноса на метала.

Промените ще принудят работодателите от тези браншове да заплащат повече за нужните им първични материали, а това от своя страна ще направи продуктите им по-скъпи и по-малко конкурентни.

В резултат това ще ги принуди да съкратят част от чиновниците си. Ситуацията за тези компании ще се утежни още повече, откакто Канада, Мексико и Европейски Съюз вкарат ответни ограничения. Най-вероятно те от своя страна също ще наложат мита за американския импорт.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР