През последните седмици цената на пшеницата в света излезе извън

...
През последните седмици цената на пшеницата в света излезе извън
Коментари Харесай

Светът го очаква глад без руската пшеница

През последните седмици цената на пшеницата в света излезе отвън надзор, което заплашва човечеството с апетит, написа немското издание Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Както означи анализаторът на Commerzbank Карстен Фрич, Русия и Украйна съставляват до 30% от международните доставки на пшеница и в този момент, съгласно него, тези две страни към този момент са откъснати от международния пазар. „ Пшеницата е по-скъпа от всеки път, а рецесията с глада се обрисува в доста страни “, написа в публикацията.

Специалистът счита, че в сегашната обстановка изключително уязвими са страните от Северна Африка и Близкия изток, които са най-големите вносители на зърно.

Освен това намаляващите запаси на най-големите експортьори на пшеница – Европейски Съюз, Русия, Съединени американски щати, Канада, Украйна, Аржентина, Австралия и Казахстан, ще изостри рецесията с доставките. Сега запасите на тези страни са на най-ниското си равнище от 10 години насам - 57 милиона тона, което би трябвало да стигне на света за 27 дни, а без запасите на Русия и Украйна - те ще свършат за по-малко от 3 седмици.

В публикацията се отбелязва, че през ноември 2016 година 1 звук пшеница е коствала 113 EUR, през април 2021 година - 165 EUR, а през ноември към този момент 278 EUR и тази наклонност продължава.

Какво е смисъла на Китай на пазара на пшеница? Резервите на страната се правят оценка на 131 милиона тона, само че това не е допустимо да се ревизира, защото Пекин счита тези данни за стратегически значими. Обръща се внимание и на обстоятелството, че през 2021 година управляващите в страната са повишили изкупните цени на зърното за първи път от 7 години насам.

През последните 2 години борсовите цени на пшеницата по фючърсни контракти в Европа съвсем се удвоиха, до момента в който в Съединени американски щати се усилиха 2,5 пъти.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР