През последните седмици станахме свидетели на сериозни срутвания и пропадания

...
През последните седмици станахме свидетели на сериозни срутвания и пропадания
Коментари Харесай

В България има 1000 зони със свлачища или 200 000 дка проблемна територия


През последните седмици станахме очевидци на съществени сривания и пропадания на пътища от друга категория в страната, което основава голям брой всекидневни проблеми, само че също по този начин повдига и куп въпроси. Свлачището в огромна степен е естествено събитие, за чието превъзмогване е належащо да се ускори предварителната защита въз основата на оценка на риска от настъпването на тези събития посредством, което да се вземат изпреварващи ограничения, тъй като става дума за пътища и пътна сигурност.

Remote sensing technologies / Технологии за отдалечено наблюдаване

През последните няколко години Агенция пътна инфраструктура постави обилни старания по преодоляването на казуса със свлачищата, като построи система за непрекъснат местен мониторинг. Факт е обаче, че за превъзмогването на този проблем се изисква използването на нововъведения и високо софтуерни решения, които не са били употребявани на никое място до момента. Подобен метод изисква време и решителни дейности, които да са поредни, рационално планувани и целенасочени. Това ще подсигурява минимализиране на риска от сходни феномени или по този начин те най-малко ще се трансфорат в по-предсказуеми и управляеми.

През миналата 2020 година Европейският център за превози политики започва договаряния за обезпечаването на новаторски способ за снимане и оценка на риска по пътната инфраструктура. Инициативата на Центъра е подкрепена от редица институции в България, само че също по този начин и от държавното управление на Съединени американски щати. Методът планува снимане на пътната инфраструктура посредством спътници. В композиция от към този момент построената система на АПИ за мониторинг на свлачищата и метода за отдалечено наблюдаване ще се форсира и усъвършенства доста предварителната защита над сходни процеси.

Технологията за отдалечено снимане ще даде на експертите информация за слабите места и действителното положение пътната инфраструктура, както и за евентуалния риск от произшествия поради естествени дадености, в това число за активиране на свлачища и срутища. Тези системи са съответни на евентуалните провали, които биха могли да настъпят и заради тази причина е значимо да прилагаме нововъведенията, не като самоцел, а като естествено противопоставяне и предварителна защита над вредите.

200 000 дка проблематична територия у нас

В България към сегашния миг има над 1000 зони със свлачища, които обгръщат територия от над 200 000 декара. По създание свлачището е естествено събитие, при което се нарушава устойчивостта на огромни земни маси и се основават предпоставки за тяхното своеволно напредване. Събирането и натрупването на статистически данни за тези събития и метеорологичните условия, при които те настъпват, несъмнено могат да оказват помощ тези събития да бъдат предвиждани, следени и даже ръководени. Същото се отнася и до сриването на огромни количества скални маси. Но, в случай че тази статистика се комбинира с още детайлни и модерни данни за положението на терена, в това число за към този момент построените защитни уреди - мрежи, стени и други, сигурно точността на предвижданията ще се усили доста и броят на случаите, като тези от началото на годината, ще намалее.

Всъщност България не е единствената страна, наранена от сходни феномени,. Заради преовлажняване на почвата в резултат на значителни превалявания сривания има по целия свят. Примерите са доста - Калифорния, Азия, Европа. Целта на ЕЦТП в този момент е да предизвика дейности, които да подкрепят управляващите в забележителните напъните, които те поставят, за съкращаване на свлачищните и срутищни процеси. Това е допустимо посредством преосмисляне на всички вероятни съставни елементи от тези процеси и битката с тях - естествени дадености, качество на строителството, дълготрайно обмисляне, решения за потребление на модерни технологии.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР