През последните седмици се състояха протести на няколко места в

...
През последните седмици се състояха протести на няколко места в
Коментари Харесай

Доц. Чорбанов: Носенето на маски крие много рискове

 През последните седмици се състояха митинги на няколко места в Европа против носенето на маски - хора излязоха по улиците в Германия, Белгия и Швейцария, а този уикенд - и в Рим.

" Протестите в Европа против Ковид-маските са по-скоро разумни и се базират на разнопосочната информация, давана от разнообразни институции. От една страна, държавните институции упорстват на строги ограничения, уединяване, на всевъзможни защитни средства. От друга страна - доста научни екипи подхождат скептично, смятайки че тези ограничения не предотвратяват нито разпространяването на вируса, нито са ефикасни, само че пък фрапантно утежняват метода на живот ", разяснява в диалог с Милена Милотинова в предаването " Брюксел 1 " по доцент Андрей Чорбанов от Българска академия на науките, който управлява българския екип, разработващ ваксина против ковид.

И в България доста хора се оплакват, че носенето на маски за дълъг интервал от време ги кара да се усещат некомфортно.

" Но тук става въпрос освен за комфорт, а за една непрекъсната влажна среда на устата, която от здравна позиция не може да бъде доста потребна. Носенето на маски крие опасности, тъй като нашата уста не е стерилна, в нас живеят хиляди бактерии и много вируси, тази динамичност може да бъде съществено нарушена, поставяйки такива трудности, каквато е маската, за дълъг интервал от време. Организмът не е очакван да живее при тези условия, в един нескончаем интервал от време, а на някои места одобриха носенето им и навън ", разяснява доцент Чорбанов.

" Аз няма да пропагандирам въстание против страната, доколкото има правила, които се спускат. Но не считам, че маските попречват разпространяването на вируса ", сподели ученият от Българска академия на науките.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР