През последните седмици повече от всякога четем за непознати места

...
През последните седмици повече от всякога четем за непознати места
Коментари Харесай

Островът, на който има повече понита, отколкото хора

През последните седмици повече от всеки път четем за непознати места и чудни пътешествия, които се надяваме, че ще можем да изпълним някой ден. Причината за този наш интерес е, че когато човек е стеснен да пътува, като че ли стартира да му се върви още повече някъде - където и да е.
 Снимка 476834

Да не загатваме, че поради коронавирусът и наложените ограничавания към този момент се наложи да отменим някои дълго планувани и мечтани пътешествия. Затова за момента това, което можем да вършим е просто да трупаме познания, надявайки се един ден ще имаме опцията да ги използван на процедура и към тях да прибавим опитът от същинското прекарване.

Едно от местата, които несъмнено сме си набелязали и на които ни се желае да бъдем даже и сега е остров Фула - част от Шетландските острови. Тези острови съставляват архипелаг, принадлежащ на Шотландия, ситуиран сред Оркнейските и Фарьорските острови, северно от Англия.
 Снимка 476833

В състава на архипелага са включени няколко огромни и над 100 по-малки острова. Едва 15 от тях обаче са обитаеми. И макар че Фула е един от обитаемите, на него живеят единствено към 30 души. Жителите на Фула обаче има с какво да се гордеят и това са техните стотици дребни понита, които свободно живеят на територията на острова.
 Снимка 476837

Всъщност шотландското пони е с генезис точно от Фула и живее на острова още от Бронзовата ера. Въпреки че на тип наподобяват на същински плюшени играчки, присъщото за шотландските понита, с изключение на дебелата им четина и късите крайници, е високият им разсъдък.
 Снимка 476832

Тъй като с годините породата към този момент се е популяризирала на доста места по света (не единствено на острова), някои от понитата даже са обучавани за водачи за слепи хора.
 Снимка 476836

И макар че сладурските дребни понита същински ни изкушават, те не са единствената причина да имаме такова голямо предпочитание да посетим Фула. Определено ни притегля и фактът, че на остров с повърхност от 12.65 квадратни километра живеят единствено към 30-ина души, които обаче съвсем всяка вечер се събират и си провеждат общи вечери, по време на които слушат музика, пеят, свирят и танцуват.
 Снимка 476840

Да не загатваме, че всяко лято островът става дом на хиляди морски птици, които сигурно желаеме да следим.
 Снимка 476838

Като към това прибавим и впечатляващи гледки, прелестни скали и зелени поляни, изпълнени с живот, към този момент нямаме самообладание да стягаме куфарите и да отпътуваме на острова на понитата.

View this post on Instagram
A post shared by MyBestPlace (@mybestplace) on Dec 28, 2017 at 4:25am PST
 Карантина - турският остров с забавно име
Турският остров, който носи името Карантина

Едно прелестно място с забавна история
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР