През последните седмици Apple е ускорила плановете си за преместване

...
През последните седмици Apple е ускорила плановете си за преместване
Коментари Харесай

Apple ускорява изнасянето на производството на iPhone от Китай

През последните седмици Apple е ускорила проектите си за пренасяне на част от производството си отвън Китай. Азиатският колос от дълго време играе съществена роля във веригата за доставки на най-скъпата компания в света, само че източници от компанията, представени от The Wall Street Journal, настояват, че софтуерният колос възнамерява да форсира прехвърлянето на сглобяването на продуктите си в други елементи на Азия. По-специално в Индия и Виетнам.

Наред с това софтуерният водач се стреми да понижи зависимостта си от тайванските сглобяващи предприятия, ръководени от Foxconn.

Сътресенията в iPhone City от последните седмици мотивираха Apple да забърза трансформацията на индустриалния си развой. В мегаполиса Джънджоу 300 000 служащи създават iPhone, ръководени от Foxconn. За смисъла, което тази фабрика има за компанията, приказват изчисленията на компанията за пазарни изследвания Counterpoint Research, съгласно които на моменти в нея се създават към 85% от линията Pro.

В края на ноември, фабриката в Джънджоу беше разтърсена от бурни митинги. Това се отрази отрицателно на веригата за доставки на Apple, което компрометира Китай като постоянен индустриален център. Горепосоченият % илюстрира пределно ясно, че Apple няма по какъв начин да се усеща удобно, когато толкоз огромна част от бизнеса ѝ е разположен на едно място.

Един от отговорите на това предизвикателство е софтуерният колос да разпредели сглобяването в границите на Китай, като претенденти за това са Luxshare Precision Industry Co.и Wingtech Technology Co.

Другият – цялостна диверсификация.

Сътресения в едни дълготрайни връзки

Apple и Китай имат история на десетилетия най-вече взаимноизгодни връзки и смяната няма да пристигна за една нощ. Apple към момента пуска нови модели iPhone всяка година, дружно с непрекъснати актуализации на своите iPad, преносими компютри и други артикули, което значи, че трансформацията би трябвало да бъде постепенна.

И въпреки всичко тя е в ход, задвижвана от две съществени аргументи, които са взаимосвързани и заплашват ролята на Китай във веригата за доставки на Apple. На първо място, работната ръка в страната към този момент не е толкоз евтина. От друга страна, коронавирус политиките на Пекин в допълнение се трансформират в проблем както за Apple, по този начин и за доста други западни компании

Протестите в китайските градове през миналата седмица, по време на които някои стачкуващи приканиха за свалянето на президента Си Дзинпин, подсказаха, че рецензиите против коронавирус рестрикциите могат да прераснат в по-голям митинг против държавното управление.

В допълнение, всичко това се случва на фона на повече от пет години засилено военно и икономическо напрежение сред Съединени американски щати и Китай при администрациите на Тръмп и Байдън поради бързо разширяващото се въздействие на Китай и американските мита върху китайски артикули. Разбира се, не би трябвало да се не помни и непрекъснатото напрежение към Тайван, който е център на промишлеността за произвеждане на чипове.

Според анализаторите от TF International Securities, които наблюдават веригата за доставки, дълготрайната цел на Apple е да доставя 40-45% от iPhone от Индия спрямо едноцифрен % сега. Очаква се Виетнам да поеме по-голямата част от производството на други артикули на Apple като AirPods, смарт часовници и преносими компютри.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР