През последните пет години САЩ са доставили над една трета

...
През последните пет години САЩ са доставили над една трета
Коментари Харесай

САЩ продължават да са най-големия износител на оръжия в света

 През последните пет години Съединени американски щати са доставили над една трета от продадените по света оръжия, затвърждавайки позицията си на водещ международен снабдител на оръжие, заяви Стокхолмският интернационален институт за проучване на проблемите на мира (СИПРИ), представен от ДПА.

Общият размер на покупко-продажбите с оръжие е повишен с 5,5 на 100 за интервала 2015-2019 година спрямо предходните пет години, се споделя в последния отчет на СИПРИ за световната търговия с оръжие. За този интервал Съединени американски щати са направили 36 на 100 от световните продажби на оръжие, като техни клиенти са били 96 страни. Половината от продажбите им са отишли в Близкия изток, предава Българска телеграфна агенция.

Русия е вторият по величина експортьор на оръжие, виновна за към една пета от световните доставки. Руските продажби обаче са отбелязали 18-процентен спад спрямо предходните 5 години заради понижаването на вноса от Индия и Венецуела.

Франция е била третата по величина износителка, с съвсем 8 на 100, като е постигнала най-високото си равнище на доставки от 1990 година заради огромни покупко-продажби с Египет, Катар и Индия, отбелязва СИПРИ. Германия и Китай довършват листата на петте най-големи експортьори. Саудитска Арабия е била най-големият вносител на оръжие през оценения интервал от време, получавайки 12 на 100 от световния импорт.

Другите топ вносители са били Индия, Египет, Австралия и Китай. Базата данни на СИПРИ не включва ръчните огнестрелни оръжия и се базира на публични източници, като медии, профилирани издания, както и държавни и промишлени отчети, отбелязва ДПА.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР