През последните няколкостотин години човешката популация се е увеличила от

...
През последните няколкостотин години човешката популация се е увеличила от
Коментари Харесай

Експеримент Вселена 25: Ще изчезне ли човечеството, ако всички нужди бъдат задоволени

През последните няколкостотин години човешката популация се е нараснала от почти 1 милиард през 1804 година до над 8 милиарда през 2023 г. През това време са изразявани опасения, че броят на хората може да надвиши способността ни да произвеждаме храна, което ще докара до необятно публикуван апетит. 

Някои считат, че с изчерпването на ресурсите, популацията се “контролира “, посредством биологично оръжие до момента в който се доближи стабилно население, написа IFLScience. 

Напредъкът в земеделието, измененията в земеделските практики и новите технологии ни дадоха задоволително храна, с цел да изхраним 10 милиарда души, само че методът, по който се разпределя храната, докара до всеобщ апетит, показват още от IFLScience. 

До този миг човечеството постоянно е било в положение да създава повече храна, в сравнение с е нужна, само че климатичната рецесия се утежнява, а това ще докара до промени в тази наклонност. 

Camille Paglia discusses exactly that in this 6 year old video on youtube.
Also it is super interesting to read about John Calhoun’s findings from the Universe 25 experiment and see the parallelles with our soceity.
4th turning?
— Ibaru (@Ibaru3000)
Докато всички са се тормозили от неналичието на запаси, откривател през 70-те години на предишния век се е опитал да отговори на въпроса: Какво ще се случи с обществото, в случай че всичките потребности бъдат задоволени? 

Отговорът – съгласно проучването му – отблъскващ апокалипсис

Джон Калхун се е заел с поредност от опити, които всъщност били обвързани със задоволяването на всяка потребност на група гризачи. Ученият наблюдавал резултата върху индивидите във времето. Най-изумителният опит бил наречен  “Вселена 25 ”. 

В това проучване Калхун наблюдава четири размножаващи се двойки мишки и ги слага в " химера ". Средата била проектирана да отстрани проблемите, които биха довели до гибел в дивата природа. 

Те имали достъп до безкрайно количество храна, както и бутилки с вода . На мишките било подсигурено и място живот , а температурата била към 20°C. Ученият следил, че мишките са употребявали времето си, с цел да търсят храна и заслон, както и полови контакти. Приблизително на всеки 55 дни популацията се удвоявала. 

Когато броят им достигнал 620, мишките се удвоявали на всеки 145 дни. Изследователят заключил, че животните почнали да срещат проблеми.  

More experiments on UNIVERSE 25 an RAT UTOPIA from 1973. John Calhoun's NIMH experiments.

The centrally planned utopia, this is what happened.
— Brian Roemmele (@BrianRoemmele)
Мишките са се разделили на групи и тези, които не могли да намерят роля в тези групи, се оказало, че няма къде да отидат. 

„ В естествена екологична конюнктура малко повече млади оцеляват до зрялост, в сравнение с е належащо, с цел да заменят застаряващото потомство “, написа Калхун в свое изследване.

" Излишните, които не намират обществени ниши, емигрират. В изкуствената среда " непотребните " не можеха да емигрират, тъй като нямаше къде да отидат. Мишките, които се оказаха без обществена роля, която да извършват, се изолираха ”, разяснява той. 

„ Мъжките, които не откриха обществена роля, се отдръпнаха физически и психически от стадото. Те станаха извънредно неактивни. Те се характеризират с доста рани и белези вследствие на офанзиви от други оттеглени мъжки човеци “, изяснява специалистът. 

Той показва, че индивидите не са реагирали по време на офанзиви. По думите му те са лежали неподвижни. По-късно те атакували други по същия метод.  

The " Universe 25 " experiment is one of the most terrifying experiments in the history of science, which, through the behavior of a colony of mice, is an attempt by scientists to explain human societies. The idea of ​​ " Universe 25 " Came from the American scientist John Calhoun…
— Sigujana
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР