През последните няколко месеца, в условията на война, да се

...
През последните няколко месеца, в условията на война, да се
Коментари Харесай

Как пропагандата машина на новите демократи опитва да се отърве от Гешев

През последните няколко месеца, в изискванията на война, да се приказва за агитация и хибридни офанзиви стартира да става все по-модерно и по повече мотиви. По формулировка пропагандаторите употребяват така наречен „ мека мощ “ (чрез увещание и внушения през медии и източници на информация, вместо с оръжие и физическа принуда), постоянно вместо безпристрастни и потвърдени обстоятелства, употребяват умишлено манипулирана информация за илюзия на обществото. За страдание, през днешния ден в България пропагандата и хибридните офанзиви са станали модел на държание от най-високопоставените представители на властта и от към този момент близо година се употребяват за постигането на диаметрално противоположни на публичния интерес цели.

Такъв е казусът с натиска, който се оказва над основния прокурор Иван Гешев, чиято роля в демократична България е да стои обособен от политическите ползи, да спомага за реализиране на върховенството на закона и несъмнено – да управлява държавното обвиняване по този начин, че допустимо повече извършители да си получат заслуженото. Това, че той фактически прави изброеното се оказа меко казано неприятно за редица заобиколили правните правила предприемачи, солидни стопански играчи със подозрителен генезис на благосъстоянията, както и за техните представители в политическите елити, самоопределящи се като „ демократичната общественост “ в страната. Или просто казано – новите демократи. Техните имена не са загадка и неведнъж в поредност медийни изявления са били свързвани с обособени бизнес и стопански ползи. Сред най-шумните демократични борци против персоната на основния прокурор се откроят правосъдният министър Надежда Йорданова и досегашният й шеф Христо Иванов. И двамата от едноименната партия „ Демократична България “. Медии и публицисти от един отчетливо забележим кръг, инцидентно или не обвързван с един единствен издател, чието име е Иво Прокоепиев, също са ангажирани в прокарването и представянето за „ обективна “ и „ заслужена “ офанзивата против Гешев. Второто състояние и друга позиция – няма.

Как тъкмо работи този механизъм стана задоволително ясно при дебата във Висшия правосъден съвет (ВСС) по настояването на министър Йорданова за отстраняването на основния прокурор от този понеделник. В опита си да се отбрани от обвиняванията на министърката-демократ, Гешев самичък обърна внимание, че разрастващите се събития носят всички белези на пропагандата и хибридната война. И че вместо в духа на европейските полезности, причините против него са изфабрикувани и изрязани от подтекст събития, които тук-там даже нямат връзка със записаните в законите на страната правила.

Тезите в настояването за отстраняването му, които основният прокурор повече от 6 часа оборва обществено, в действителност въобще не са нови. Те от към този момент почти над 2 години се чуват от устите на Йорданова, Иванов, ген. Атанас Атанасов, Кирил Петков, Асен Василев, Бойко Рашков и всички техни присъдружни „ нови демократи “, включително политици, публицисти, анализатори от котилото. Може би няма да ви прозвучат непознати изказванията: „ прокуратурата е централизирана “, „ основният прокурор не е разследвал качествено дадени закононарушения “, „ прокуратурата не разкрива задоволително закононарушения “, „ няма задоволително неоправдателни присъди “. Изненада – чували сте тези изказвания от същите обществени фигури в годините обратно по разнообразни мотиви и като причини за постигането на разнообразни други цели. Те в действителност в този момент се показват за чисто нови явления, които правосъдният министър залага като причини, с цел да желае уволнението на Гешев. Работещо нали?! Повтаряш като латерна едни и същи изказвания от площада, от телевизионното студио, от депутатската банка, от министерското кресло, с цел да се трансфорат може би най-после в истина.

Ако съпоставим обаче тези изказвания с фактическото състояние, ще забележим, че в действителност, няма и грам истина. Прокуратурата не централизирана по закон след последните промени в Конституцията от 2015 година и 2016 година осъществени с присъединяване точно на … Надежда Йорданова и Христо Иванов, същите, които през днешния ден се пробват да убедят публиката, че „ черното е бяло “. Ще забележим, че основният прокурор не проверява никое закононарушение персонално, а това се прави от разнообразни наблюдаващи прокурори, които не са подвластни от основния, а са независими единици, дължащи послушание единствено на закона, че не прокуратурата, а Министерство на вътрешните работи разкрива закононарушения, както и че държавното обвиняване не е „ стопанин “ на правосъдното разследване и постановяването на присъди, а съдът. Минали обаче един път, два и нагоре пъти през „ пералнята “ на упоменатите горе медии, анализатори, политици и публицисти – тези изказвания, които правят работа за обслужването на задачата на съответни персони и кръгове внезапно се демонстрират под формата на институционална процедура, каквато без подозрение е тази за отстраняването на основен прокурор от поста му.

Самият Гешев даде може би най-правдоподобното до момента определение на пропагандната война, която тези, които желаят да се отърват от него водят: „ корист с власт имаща за последица опит за надзор на изпълнителната на част от правосъдната власт и оттова тотално тъпчене на правилото на разделяне на управляващите и то в едно демократично общество, в страна членка на Европейски Съюз “. Да запомним – страна членка на Европейски Съюз, приела правилата на върховенството на правото и демократичните полезности за собствен живот.

И въпреки че цялата власт от скоро е в ръцете на „ демократичната общественост “, с което и опцията да показва за достоверни на държавно равнище фалшификации и полуистини за обстоятелства, същите тези хора от години са показани под някаква форма в общественото пространство, единствено че на много по-ниски трибуни. Било то в грантовозависими НПО-та, било то за малко на неръководни постове в държавното ръководство, било то в частния бранш с " гражданска позиция “, било то единствено на митинги. Тезите, въпреки и погрешни, не се трансформират, както не се трансформират значително и хората, в чиято услуга работи пропагандата. Този път обаче камерита освен гледат към тях. Камерите са техни. Затова запомнете добре тези изказвания, тъй като те още веднъж ще се появяват. Всеки път, когато прокуратурата засегне „ който не би трябвало “, всякога, когато управлението на тази институция стане неловко. Запомнете и това, че, в случай че забележим на поста основен прокурор някой от „ новите демократи “ гласовете им ще се снишат. Или ще изчезнат. Поне до момента в който на поста още веднъж не застане някой, който не умее или не желае да ги покровителства.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР