През последните няколко месеца у нас се наблюдава недостиг на

...
През последните няколко месеца у нас се наблюдава недостиг на
Коментари Харесай

Липсата на инсулини за диабетици се дължи на това, че се използват за отслабване

През последните няколко месеца у нас се следи дефицит на животоподдържащи инсулини за диабетици. Министерство на здравеопазването се е заело със задачата да реши този проблем като към този момент е провело среща с компанията производител, съобщи БГНЕС.

Една от главните аргументи за неналичията на този тип лекарства е фактът, че те не се употребяват по предопределение, а като средства за понижаване на тежестта.

По данни на компанията производител потреблението на Оземпик 1 мг. за една година се е повишило с 59% световно, с 48% на територията на Европейски Съюз и с към 15% на всяко тримесечие на 2022г., главно заради всеобщата приложимост, отвън утвърдените показания, като средства за понижаване на тежестта.

Министърът на опазването на здравето Христо Хинков отбелязва, че дефицитът на медикаменти е проблем за публичното здраве, засягащ страните в Европейски Съюз и по света.

„ Може да се дължи на голям брой аргументи, измежду които индустриални проблеми, водещи до закъснение или спиране на производството, дефицит на първични материали, увеличено търсене и приложимост на избрани медикаменти, проблеми с дистрибуцията “, добавя той.

 

Липсата на инсулини за диабетици се дължи на това, че се употребяват за намаляване

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР