През последните няколко месеца промените, които се установиха, са, че

...
През последните няколко месеца промените, които се установиха, са, че
Коментари Харесай

Няколко банки повишиха лихвите по депозити, отчитат експерти

През последните няколко месеца измененията, които се откриха, са, че при три банки има покачване на лихвите по депозити, оповестяват специалистите от уеб страницата " Моите пари ".

Още от началото на 2016 година (по данни на БНБ) междинната рента по срочен депозит за семейства е под 1 на 100. През тези години банките демонстрираха ясно нежеланието си да притеглят нови депозити, поради ликвидността си, започвайки с прекратяване на огромна част от депозитите, последователно намаляване на лихвените равнища и през последната година – въвеждане на такса по депозити при по-високи наличия. 

Данните на Българска народна банка демонстрират, че към края на март 2022 година депозитите до 1000 лв. са намалели с близо 98 000 броя.

Спад в броя на депозитите се следи и при тези с размер от 1000 – 2500 лева и от 2500 до 5000 лева Увеличение обаче има при депозитите за суми от 20 000 лева до 200 000 лева.  Причините за смяна в структурата на депозитите могат да бъдат няколко съществени: обединяване на дребните депозити; инфлацията и увеличените разноски карат семействата да протягат ръка към депозитите си; както и ориентиране на част от депозитите към капиталови схеми.

Проучване на MoitePari.bg показва, че през последните няколко седмици се следи растеж на лихвите по дълготрайни депозити при няколко банки. Нарастващата инфлация в страната (14,4 на 100 в края на месец април), упованията за промяна в главната рента от страна на ЕЦБ, военният спор в Украйна и други притеснителни данни за стопанските системи на страните от Европейски Съюз. Причини за покачване в лихвите по депозити несъмнено не липсват. Към момента единствено три банки са подхванали корекции и то напълно плахи. За момента обаче наподобява, че те се дължат по-скоро на конкурентни маневри, показват специалистите от уеб страницата. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР