През последните няколко месеца мениджърите на германския автомобилен концерн Volkswagen

...
През последните няколко месеца мениджърите на германския автомобилен концерн Volkswagen
Коментари Харесай

Фолксваген се уплаши от войната, отказва се от завода в Турция

През последните няколко месеца мениджърите на немския авто тръст Volkswagen изпитваха съществени усложнения, занимавайки се интензивно с въпроса за построяването на нова фабрика за коли. Бързо стана ясно, че заводът би трябвало да бъде издигнат в Турция, покрай Измир.

Местоположението се откроява от другите варианти като доста по-евтино и предлага по-добри благоприятни условия за продажби, настояват представители на Борда на шефовете и на Надзорния съвет. Ето за какво е било взето авансово решение в интерес на Измир, фаворизирайки Турция пред България и други страни от Европейски Съюз.

С влизането на турските войски в Северна Сирия обаче обстановката се промени радикално, твърди немският стопански ежедневник Handelsblatt. В тази среда не може да има решение в интерес на страната, твърди в своя обява късно в понеделник медията, базирайки се на източници от концерна. Ето за какво към този момент контракт с управляващите в Анкара няма да бъде подписан.

Заради военната си атака в Сирия Турция попадна под мощна интернационална рецензия. В понеделник немското държавно управление прикани за неотложно прекъсване на военната интервенция, с която управляващите в Анкара желаят да основат зона за сигурност за бежанци и да изкарат бойците на кюрдската милиция YPG отвън границата. Като съответна причина за нашествието се показва оповестеното евакуиране на американските войски в региона от страна на американския президент Доналд Тръмп.

Тъй като Конгресът на Съединени американски щати не поддържа Тръмп по този въпрос, Вашингтон наложи наказания над министри и организации. Вложителите реагираха с разпродажби, а в това време истанбулският показател ISE100 се срина заради заканите за наказания в понеделник с над пет %. Турската лира също е под напън.

От позиция на огромна корпорация като Volkswagen, която желае да влага повече от 1 милиарда евро, това са непредвидими условия. Ако листнатата на Dax компания в този момент предприеме формалната стъпка, това може да навреди съществено на имиджа ѝ.

Ето за какво компанията показва нерешителност. „ Ние следим обстановката с огромна угриженост ", съобщи представител на VW пред Handelsblatt. Той показва още, че решението за местоположението на завода навлиза в последната фаза, само че не разяснява детайлности.

От икономическа позиция обаче Volkswagen желае да се придържа към Турция като място за произвеждане на моделите Passat и Superb, твърди представителят на концерна, като разясни, че материалът на Frankfurter Allgemeine Zeitung за цялостен отвод от Измир не дава отговор на истината.

Долна Саксония, един от огромните акционери в компанията, има намерение да изчака с решението, до момента в който трае военната интервенция в Сирия. Ако бъдат убити цивилни жертви, не може да има решение в интерес на Турция, настояват източници. Засега е ясно едно – процесът по окончателния избор ще се измести с месеци, тъй като не се чака бързо решение в сирийската рецесия. Това може да е коз в ръцете на България, тъй като самият Volkswagen не може да отсрочва решението си повече от няколко месеца. В последна сметка заводът би трябвало да проработи през 2022 година

България предлага на VW огромна индустриална зона отвън столицата София, покрай летището. Бившата фабрика на стоманодобивна компания принадлежи на българската Първа капиталова банка и австрийската компания за недвижими парцели Soravia. Българският министър председател Бойко Борисов даде обещание на Volkswagen да покаже, че ще бъде „ най-лоялният сътрудник на най-големия авто колос в света ". Премиерът се базира на положителните условия за немските вложители и доста ниските налози.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР