През последните няколко години пазарите на литий буквално експлодираха, тъй

...
През последните няколко години пазарите на литий буквално експлодираха, тъй
Коментари Харесай

Цените на лития се сриват грандиозно: ето какво следва

През последните няколко години пазарите на литий безусловно експлодираха, защото стремежът към електрификация набъбна. Производители на електрически автомобили като Tesla се борят да обезпечат доставки на фона на бързия напредък на електрическите коли и лимитираните доставки на литий, изпращайки цените на литиевия карбонат повече от шест пъти.

Но както гласи остарялата сентенция на стоковите пазари, лекарството за високите цени са високите цени, или казано на по-обикновен език - това, което върви нагоре, би трябвало да падне.

Цените на лития се сринаха грандиозно през последните четири месеца, разбивайки на пух и прахуляк години на облаги, написа уеб сайтът OilPrice. След като доближиха исторически връх от $86 170 за звук през ноември 2022 година, цените на литиевия карбонат в Китай паднаха до 13-месечно дъно от $52 500  за звук през март 2023 година.

Това е близо 40% промяна, която поставя завършек на най-голямото рали на лития историята до момента.

Причините за ценовия срив

Рядкото закъснение на търсенето на електрически автомобили на главния китайски пазар изненада пазарите. Според Китайската асоциация на пътническите коли (CPCA) продажбите на нови електрически транспортни средства, в това число електрически автомобили с чиста батерия и plug-in хибриди, са паднали с 6,3% през януари. Това е много внезапен контрастност с растежа от 90% през 2022 година.
 В Китай се заражда напрежение към добива на литий. Това може да раздруса международните пазари на метала
В Китай се заражда напрежение към добива на литий. Това може да раздруса международните пазари на метала

Разследват се компании обвинени в рандеман на литий без годни разрешителни

" Продажбите на нови електрически коли през януари не дадоха отговор на нашите упования, с необичаен годишен спад в продажбите за един месец ", съобщи Цуи Донгшу - общоприет секретар на CPCA.

Освен това Пекин към този момент не предлага дотации на купувачите на електрически автомобили, поставяйки завършек на 13-годишното предложение на дотации от държавното управление на купувачите за реализиране на ценови паритет с колите с двигатели с вътрешно горене.

Новината, че китайският CATL - най-големият в света производител на литиево-йонни акумулатори за електрически автомобили, е почнал да предлага отстъпки за своите акумулатори, също не се хареса на пазарите.

Преди към две седмици Reuters заяви, че CATL е почнала да предлага отстъпки на някои китайски производители на коли, които доставя, което включва съмнение, че цените на литиевия карбонат ще паднат на половина.

CATL, която има измежду клиентите си Tesla, NIO и Volkswagen, предлага целеви отстъпки.

Но това, което в действителност изплаши пазарите беше притокът на свежо предложение на литий от страна на Китай, Австралия и Чили, като това евентуално ще понижи цените още повече.

" Доставките идват по-бързо, в сравнение с можете да мигнете. Търсенето остава мощно, само че цените са неустойчиви от известно време ", разяснява анализаторът от Ord Minnett Дилън Кели пред Mining.com.

Дългосрочна вероятност

Лошата вест за лития е, че неговата ликвидация може да стане доста по-лоша. Норвежкият енергиен анализатор и консултантска компания Rystad Energy предвижда, че световният пазарен недостиг на литий ще се свие от 76 000 тона еквивалент на литиев карбонат (LCE) през 2022 година до към 20 000 до 30 000 тона LCE през 2023-а.

Goldman Sachs предвижда, че доставките на литиев карбонат ще нарастват бързо - с 33% годишно, изпреварвайки търсенето, което ще пораства единствено с 25% годишно.
 В Иран откриха първо находище на литий - и то е 4-то по величина в света
В страна подкрепяща Русия откриха първо находище на литий - и то е 4-то по величина в света

Възможно е в региона да има и други скъпи метали

Несъответствието сред двете пазарни сили ще понижи още повече цените на литиевия карбонат, като се чака те да паднат до $34 000 за звук през идващите 12 месеца, от към $53 000 за звук сега. Това ще докара до спад от още 36%.
 Снимка 580798
Източник:

Много анализатори въпреки всичко чакат забавянето на пазарите на литий и на електрическите автомобили да бъде краткотрайно.

" Търсенето към момента е устойчиво, само че производителите на акумулатори и електрически автомобили сега изчерпват запасите, вместо да вършат нови поръчки. Пониженото спот търсене затова натежава върху настроенията и натиска цените ", споделя Сюзън Зоу - вицепрезидент на Rystad Energy.

Междувременно литиевият колос Albemarle Corp. приписва по-ниските продажби на коли в Китай на краткотрайна уязвимост, само че предвижда, че китайският пазар на електрически коли въпреки всичко ще се разшири със и то с едни здрави 40% тази година.

Разходите за акумулатори са най-скъпият съставен елемент в EV и по-ниските цени на литиевия карбонат евентуално ще облекчат огромния напън върху разноските върху автомобилни производители като Tesla. Миналата година E Source пресметна, че цените на батерийните кафези ще скочат с 22% от 2023-а до 2026 година, достигайки връх от $138 за киловатчас.
 Китай поставя ръка върху най-големите запаси на литий в света със съглашение за $1 милиард
Китай поставя ръка върху най-големите запаси на литий в света със съглашение за $1 милиард

Той ще се употребява най-много за произвеждане на акумулатори и за произвеждане на електромобили
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР