През последните няколко дни станахме свидетели на ужасяващи кадри на

...
През последните няколко дни станахме свидетели на ужасяващи кадри на
Коментари Харесай

“Ерозия на безопасността”. Защо в Турция до срутените сгради има запазени?

През последните няколко дни станахме очевидци на ужасяващи фрагменти на срутени здания и полуразпаднали се градове. Ужасът на земетресението в Турция и Сирия доближи до нас чрезнеспирните осведомителни потоци, само че паралелно свсеобщото съчувствие и съпричастност се породиха и някои основателни въпроси по отношение на сградния фонд на Турция и устойчивостта му на естествени бедствия. От синтезираха някои от най-важните експертни отзиви по тематиката, които дават отговор на част от породилите се въпроси.

Според коментар в " Гардиън " над половината от всички здания в Турция се стартират незаконно. " Фактор номер едно е качеството на строителството ", споделя пред Scientific American директно след земетресението Рос Щайн. " Това просто надвива над всичко останало. Качеството на строителството се управлява от строителен кодекс и използването на този кодекс. (...) Турция имаше съвременни строителни правила в границите на няколко години след земетресението от 1999 година Така че тогава се питате: Е, като се има поради това, за какво постройките се скапват? Тези здания по-стари ли са преди 20 години? Или постройките са били издигнати по метод, по който не са били уместно подсилени? "

" Тъй като най-хубавите и най-умните в Турция са хвърлени в пандиза или са отстранени, духът на незначителност е проникнал в ръководството на страната. " Това споделя в коментар за " Вашингтон пост " Аслъ Айдънташбаш от института " Брукингс ".



" Един от най-изявените турски критици на нашия нрав на шеметно развиване е Тайфун Кахраман, урбанист, наказан на затвор от държавното управление за ролята си в градските митинги през 2013 година против опита на държавното управление да трансформира градски парк в Истанбул в мол (става дума за " Гези ", а митингът стартира против опит на този обичаен площад на митингите в града да бъде повдигнат ислямски център - бел. ред.). Кахраман беше наказан на 18 години затвор по същото дело, което вкара зад решетките филантропа Осман Кавала. Малко след разгласяването на новината за земетресението той написа в " Туитър " от затворническата си килия: " Приоритетът е да спасим животи, да отговорим на непосредствените потребности на хората и да организираме нашата взаимност. Искането за отговорност за разрушените публични здания, лечебни заведения, пътища и летища ще пристигна по-късно. "



" Природното злополучие е един от аспектите на протичащото се. Разчитането на Турция на икономическия напредък, движен от строителството, връзкарството и желанието да пренебрегва личните си строителни стандарти, е другото. Първото беше неизбежно. Второто докара ли до всеобщи жертви? Най-малкото турският народ ще има цялостното право да изиска задълбочено следствие навръх този въпрос ", споделя още изследователката.

Друг специалист -д-р Кармен Солана, учител по вулканология и връзка на риска в Университета в Портсмут,, споделя " За страдание устойчивата инфраструктура е разпокъсана в Южна Турция и изключително в Сирия, тъй че спасяването на човешки живот в този момент зависи най-много от бързите реакции.Следващите 24 часа са от решаващо значение за намирането на оживели. След 48 часа броят на оживелите понижава неимоверно. "



Това е район, в който не е имало огромно земетресение от повече от 200 години, или каквито и да било предупредителни знаци, тъй че равнището на подготвеност ще бъде по-ниско, в сравнение с за район, който е привикнал да се оправя с земетресения.

" Някои здания просто са се свлекли на земята, до момента в който доста [много]етажни здания са се срутили встрани като тесте карти. Това демонстрира, че множеството от постройките нямат съответните характерности, осигуряващи непоклатимост по време на земетресение. Тези, чиито стени са се сплескали на земята, евентуално са доста остарели здания, издигнати с релативно по-слаби строителни материали. [Много]етажните здания, които са се срутили като колода карти, евентуално не са били издигнати с устойчиви на трусове градивни характерности. "

" Като виждам някои от фотосите на потърпевшите здания, се вижда, че множеството от тях не са проектирани да устоят на доста мощни трусове. Ясно е, че доста жилищни блокове претърпяват така наречен палачинково сриване. Това се случва, когато стените и подовете не са свързани задоволително добре и всеки етаж се срутва отвесно надолу върху този изпод, оставяйки плътна купчина бетонни плочи с съвсем никакви празнини сред тях. Това значи, че възможностите за оцеляване на всеки вътре са доста дребни. "



" Трябва да има въведени сеизмични кодекси, с цел да се спре това, само че те не се ползват задоволително добре. Не е извънредно да видите един блок да стои с малко вреди, а този до него - заради неправилна структура или потребление на неприятни материали - изцяло сплеснат ", изяснява още проф. Мейн.

По подигравка на ориста тъкмо такива рецензии на турците против управляващите им през 1999 година въодушевиха придвижвания " изпод " за смяна, от което в последна сметка избуя Партията на справедливостта и развиването. Когато пристигна на власт през 2002 година, тя беше за промени и тесни връзки с Европейския съюз, а фондове от Европейски Съюз помогнаха за създаване на по-безопасни учебни заведения и публични здания според стандартите на съюза, напомня Айдънташбаш.

" И въпреки всичко, защото Ердоган разшири личната си власт (и по този начин европейската фантазия на Турция избледня), ползата на държавното управление да съблюдава европейските правила за сигурност ерозира. През 2018 година, близо две десетилетия след голямото земетресение от 1999 година, Турция най-сетне одобри дълго чаканото законодателство за земетресенията. Но тези правила са повече нарушавани, в сравнение с спазвани. Ердоган постоянно разказва строителната промишленост като перлата в короната на стопанската система - насърчавайки безмълвната липса на контрол. Големите публични поръчки в Турция нормално отиват при едни и същи държавни другари. Правете каквито желаете заключения от това ", добавя тя в коментара си.

Снимки: БГНЕС

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР