През последните няколко дни едно от най-често споменаваните имена в

...
През последните няколко дни едно от най-често споменаваните имена в
Коментари Харесай

„Фейсбук“ срещу Франсис Хоугън и защо войната за регулация на социалните гиганти е важна

През последните няколко дни едно от най-често споменаваните имена в медиите е това на Франсис Хоугън.

37-годишната някогашна служителка на софтуерната компания „ Facebook “ влезе в светлината на прожекторите първо без името си – в продължение на месец „ Уолстрийт джърнъл “ разгласява серия от материали за вътрешни отчети на компанията, съгласно които те са наясно за редица проблеми в обществената мрежа и съзнателно не вършат нищо за разрешаването им за облага.

Всички материали са основани на документи, които Хоугън е предоставила на публицистите в изданието, само че самоличността ѝ не беше разкрита.

В особено изявление за предаването „ 60 минути “ самата Хоугън призна, че точно тя е информаторът на „ Уолстрийт джърнъл “.

Поверителната информация, която доближи до медиите с помощта на нея, докара до чуване в американския Конгрес за регулацията на наличието в обществените мрежи, въздействието им върху подрастващите и положението на демокрацията.

Снимка: Getty Images

Коя е Франсис Хоугън и за какво всички я слушат?

Хоугън приключва компютърно инженерство в „ Олин колидж “ до Бостън през 2006 година, като незабавно по-късно стартира да работи в „ Google “. Там тя работи по основаването на логаритми за „ Google букс “. Компанията заплаща на Хоугън висше обучение по мениджмънт в Харвард. Докато учи там Хоугън взе участие в основаването на прочут уеб страница за запознанства.

Хоугън напуща „ Google “ през 2014 година по здравословни аргументи и през 2015 година стартира работа в „ Йелп “, където дава отговор за основаването на фотографските логаритми на уеб страницата. Дори съумява да завърши договорка сред „ Йелп “ и „ Туитър “ за взаимна работа.

Година по-късно отива да работи в „ Пинтерест “ и напуща позицията през януари 2018 година

В края на годината от „ Facebook “ се свързват с Хоугън с цел да я поканят да стане техен чиновник. Тя споделя на компанията, че желае да работи по планове свързани със прекъсването на дезинформацията. Така през 2019 година Хоугън стартира работа за общественият колос.

Една от дилемите на Хоугън и нейния екип била основат специфична система, която да следи дезинформация, ориентирана към характерни групи от хора. Времето за този план било три месеца и, съгласно Хоугън, поради това системата не била подготвена.

Други екипи, които също се занимават с логаритми за отбрана и следене на евентуално рискова информация в обществените мрежи на „ Facebook “, също не завършвали плановете си поради „ несъответстващи запаси “, в това число екипите виновни за трафик на хора и органи.

Снимка: Getty Images

Разкритията

Горе долу по това време Хоугън стартира да води диалог с публицист от „ Уолстрийт джърнъл “ посредством криптирани известия.

Тя почнала да събира поверителни документи от компанията – най-вече вътрешни изследвания за настроенията на потребителите и въздействието на обособените „ Facebook “ артикули върху разнообразни групи от хора. Именно тези отчети изпраща на „ Уолстрийт джърнъл “.

От изявленията на изданието, изявлението в „ 60 минути “ и чуването пред Конгреса излиза наяве, че „ Facebook “ има вътрешна информация за извънредно нездравословното въздействие на някои от продуктите им върху хората, само че умишлено избира да не подхваща никакви дейности, с цел да не рискува финансови загуби.

„ От компанията осъзнаха, че в случай че трансформират логаритмите си по този начин, че да бъдат безвредни, хората ще прекарват по-малко време в обществената мрежа, ще натискат по-малко реклами и те ще печелят по-малко пари “, споделя Хоугън.

Тя отива и по-далеч като изяснява пред Конгреса детайлно по какъв начин работят логаритмите на обществените мрежи „ Инстаграм “ и „ Facebook “, с цел да таргетират с подправена информация уязвими групи от хора.

Снимка: Getty Images

„ Проучванията, които компанията организира, демонстрират, че хората, които се местят в нови градове – тези, които евентуално могат да се усещат обществено изолирани – най-често стигат до дезинформация онлайн. Това сътрудниците назоваха „ тежестта на дезинформацията “ – колкото по-навътре слизаш в заешката дупка, толкоз по-социално изолиран ставаш “, споделя Хоутън.

Именно с помощта на тези данни от „ Facebook “ таргетирали с погрешна информация и хора, изгубили околните си.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР