През последните месеци темата не се радваше на особен интерес,

...
През последните месеци темата не се радваше на особен интерес,
Коментари Харесай

След месеци на мълчание: Изтекли документи в САЩ сочат, че Украйна стои зад взрива на Северен поток 1

През последните месеци тематиката не се радваше на необикновен интерес, макар че " Северен поток " е може би най-важният газопровод на континента Дълго време Украйна и Русия си трансферират виновността, макар че не е ясно за какво руснаците биха се лишили от опцията да доставят газ в Западна Европа Според изтеклите документи Украйна е възнамерявала дълго интервенцията и редица европейски страни, измежду които евентуално и България, са знаели
Има задоволително данни, че украински сили са възнамерявали и най-вероятно са направили офанзивата на " Северен поток 1 ", която взриви газопровода през предходната година. Това се схваща от изтекли документи, с които разполага. Разкритията, идващи от американската медия, дават изясненост и за присъединяване на разнообразни европейски страни в целия развой, като прави усещане, че Съединени американски щати по-скоро са били осведомени, а не са взели участие в интервенцията.
През последните месеци тематиката не се радваше на необикновен интерес, макар че " Северен поток " е може би най-важният газопровод на континента Дълго време Украйна и Русия си трансферират виновността, макар че не е ясно за какво руснаците биха се лишили от опцията да доставят газ в Западна Европа Според изтеклите документи Украйна е възнамерявала дълго интервенцията и редица
европейски страни, измежду които евентуално и България, са знаели
Има задоволително данни, че украински сили са възнамерявали и най-вероятно са направили офанзивата на " Северен поток 1 ", която взриви газопровода през предходната година. Това се схваща от изтекли документи, с които разполага. Разкритията, идващи от американската медия, дават изясненост и за присъединяване на разнообразни европейски страни в целия развой, като прави усещане, че Съединени американски щати по-скоро са били осведомени, а не са взели участие в интервенцията.

Това е първото по-голямо разобличаване по тематиката, която не се радва на политически интерес, какъвто може да се допуска, че терористичен акт от сходна големина може да провокира. Като изобщо не е ясно кой стои зад действието, което не носи огромни позитиви нито на Русия, нито на Европа.

Преди няколко месеца именитият се опита да взриви общественото пространство с журналистическото си следствие, че Съединени американски щати стоят зад взривяването на огромния европейски газопровод " Северен поток ". Тогава реакциите към неговото следствие бяха снизходителни - което беше ненапълно справедливо, макар че Хърш обърна внимание на редица значими елементи от терористичния акт. Това беше и първият опит да се вдигне звук към мистерията кой спри зад гърмежа.
Реклама Предистория с незнаен причинител
Темата за " Северен поток " е добра метафора за енергийната обстановка в Европа през последните години. Всеки упреква всеки, че на всеки му е скъпо. Тръбата е замислена с концепцията да се доставя на ниска цена съветски природен газ в Германия и оттова да се разпределя в Европа. След като дълги години континентът разчита на " Газпром " за газовите си доставки, градежът на една още един газопровод не наподобява като огромен проблем - образец за това е и минаващият през България " Турски поток " - и по този начин бива решено да се построи и " Северен поток 2 ". Но енергийната дружба сред Германия и Русия през годините породи много терзания в Съединени американски щати, които значително се оказаха напълно законни, и след сериозен напън планът " Северен поток 2 " беше спрян.

След началото на войната в Украйна " Газпром " ограничи съществено подаването на природен газ през към този момент работещия " Северен поток 1 ", като знаеше, че това ще има големи отблясъци върху немската и европейска стопански системи. В последна сметка доставките бяха в действителност спрени през предишното лято.

Малко по-късно, през септември, Дания, Швеция и Германия сигнализираха, че тръбите по " Северен поток 1 и 2 " са били взривени. Тогава не стана ясно от кого и по какъв начин е било направено, макар че поради военните дейности в Украйна, мнозина не останаха сюрпризирани от разрушението на може би най-критичната инфраструктура за транспорт на съветски газ към Европа. Действие, което значи, че надали Русия ще може да доставя огромни количества газ до Европа в обозримо бъдеще даже и новата " желязна завеса " да се вдигне и всичко се върне постарому.
Разкритията
След гърмежа през предходната година редица европейски страни не са словоохотливи по тематиката, която другояче има капацитет да се трансформира в голям скандал или даже casus belli за ескалация на войната в Украйна.
Реклама
Според изтекли документи от страна на военновъздушните сили на Съединени американски щати (бел. ред. не е наложително да са взели участие в целия развой, с цел да имат достъп до документи на разузнаването) Съединени американски щати са знаели, че украинското държавно управление приготвя удар по газопровода. Документите са изтекли през канал в Discord, като съответно става въпрос за отчет на американското разузнаване, който демонстрира, че Съединени американски щати са били известени при започване на предишното лято, че Украйна приготвя офанзива.

Журналисти от Washington post са създали информация с анонимни източници от американската държавна администрация, които са удостоверили, че отчетът е бил получен и даже е бил споделен с редица европейски страни, измежду които е допустимо да е била и България.

Една от другите аргументи да може да се смята, че изтеклият отчет носи съответстваща информация, е фактът, че той разполага с изключителни елементи за подготовката. Интересно е, че в последните няколко месеца Съединени американски щати смени позицията си по тематиката, като първоначално самият президент Джо Байдън съобщи, че страната ще проверява саботажа, индикирайки, че евентуално Русия е зад него, а по-късно съобщи, че няма задоволително доказателства против сходно деяние от страна на Москва.

Редно е да се спомене, че Washington Post е измежду медиите в Съединени американски щати, които не поддържат войната в Украйна и сходни следствия напълно съответстват с публицистичната им политика да се пробват да саботират американската поддръжка към Киев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg