През последните месеци се наблюдава тенденция към повишаване на цените

...
През последните месеци се наблюдава тенденция към повишаване на цените
Коментари Харесай

Tesla предложи бюджетна версия на Model Y за 42 000 евро в Европа

През последните месеци се следи наклонност към повишение на цените на електрическите коли, като от юли предходната година до момента цените на вторичния пазар са се нараснали на половина, сочат статистическите данни. В този подтекст беше изненада, когато нова версия на кросоувъра Model Y със задвижване на задните колела и пробег от 455 км беше показана в конфигуратора на уеб страницата на Tesla за европейските пазари на цена от 42 000 евро без налози.
Технически, както изяснява Electrek, в Нидерландия подобен електрически автомобил коства 50 000 евро с Данък добавена стойност, само че е с 16 000 евро по-евтин от най-достъпния вид, който Tesla е предложила на локалните клиенти до момента. Преди това кросоувърът се оферираше у нас единствено със задвижване на двете колела, а пробегът на най-достъпната версия по цикъла WLTP беше 533 км.

Авторите на обявата настояват, че при настоящия конвенционален паритет на еврото и $ подобен електрически автомобил със задвижване на задните колела ще коства с 20 000 $ по-евтино в Съединени американски щати от най-достъпния кросоувър Model Y за локалния пазар. На някои европейски пазари новата версия на Model Y е даже по-евтина от по-малкия Model 3. Компанията е подготвена да достави новия вид на Model Y в Европа до декември тази година или до февруари 2023 година
Този електромобил има два разновидността за доставка. Или Tesla ще сглобява най-достъпната версия на Model Y в нов цех в Берлин до декември, или основаната в Шанхай компания ще може да ги изнася в задоволителни количества, в случай че бъдат оборудвани с по-евтини акумулатори LFP с марката CATL, които нормално се употребяват при производството на базовите версии на Tesla в Китай. Вторият вид към този момент наподобява по-вероятен.
Интересно е, че компанията един път отхвърли да доставя Model Y Standard Range в Съединени американски щати, защото Елон Мъск назова пробега на електрическия автомобил по цикъла на EPA не повече от 393 км прекомерно непретенциозен и продажбите бързо бяха лимитирани. Очевидно на европейския континент такива дистанции се изминават с опция за по-успешно презареждане на тяговата батерия, заради което тази версия на Model Y се предлага на локалните клиенти. Освен това в Европа се употребява по-оптимистичният цикъл WLTP, който дава общо 455 км конвенционален пробег без презареждане.

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР