През последните месеци очаквано се наблюдава успокояване на инфлацията в

...
През последните месеци очаквано се наблюдава успокояване на инфлацията в
Коментари Харесай

Цените на храните – реални мерки или информационни табла?

През последните месеци предстоящо се следи усмиряване на инфлацията в страната. Годишният ритъм на повишаване на цените се свива от към 17-18% в края на 2022 година до 6,3% през септември 2023 година Инфлацията съответно при питателните артикули също пада от над 25-26% в края на предходната година до 10,4% към септември тази година. Детайлните данни демонстрират, че във всеки един от месеците юли, август и септември 2023 година в най-малко четири от осемте съществени групи хранителни артикули се следи понижение в цените на месечна база. Въпреки това, тематиката за нови ограничения по отношение на търговците на дребно и поредна форма за наблюдаване на цените на питателните артикули остава настояща .

Само преди дни министърът на стопанската система Богдан Богданов нова самодейност „ Достъпно за вас “, която слага фокус върху главните групи хранителни артикули. Макар детайлите по самата самодейност да не са напълно ясни, министърът очерта общата рамка – планува се огромните вериги да слагат самобитно осведомително табло с най-хубавата цена на избрани хранителни артикули, както и специфичен етикет/символ за тяхното различаване в магазина, като включването в самодейността ще е непринудено, а продължителността ще е до края на май 2024 година Тази концепция има някои сходства с необятно пропагандирания портал за следене на цените на питателните артикули, който още веднъж имаше за цел да събира данни на седмична база, да осведоми потребителите за най-ниските цени и също по този начин остана на непринуден принцип.

Новата концепция евентуално търси по-широк медиен резултат – таблото пред магазина е по-видимо от интернет страница, която по този начин и не доби необятна известност измежду потребителите. Отвъд медийния резултат обаче, остава огромният въпрос какъв е смисълът от сходна мярка? И сега фирмите в търговията на дребно поддържат непрекъсната промоционална интензивност, която доближава до над 1000 продукта при най-големите вериги, само че даже и дребните магазинчета разчитат на понижения. Не излиза наяве по какъв начин новата интензивност под признака на кошничката ще кореспондира със съществуващите практики. Не е ясно и по какъв начин тъкмо изнасянето на табло с цени на избрани артикули ще свие цените, нито дали комерсиалните вериги ще имат интерес към сходен механизъм. Още повече, че още веднъж приказваме единствено за огромните вериги, въпреки над половината от продажбите на дребно на всички групи хранителни артикули да се случват в други – по-малки и/или профилирани – магазини, пазари и т.н.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР