През последните месеци наблюдаваме липса на политическа логика в действията

...
През последните месеци наблюдаваме липса на политическа логика в действията
Коментари Харесай

Политолог пред Искра.бг: ГЕРБ предлага някакво лице за кандидат-премиер, което да бъде „изгорено“

През последните месеци следим липса на политическа логичност в дейностите на партиите . Причините са няколко – боязън от загуба на гласоподаватели или от загуба на позиции по време на локалните избори през октомври. Всички тези дейности или бездействия на определените народни представители в Народното събрание обаче са в ущърб на българското общество.

Дали ще се върне естественият диалог в политиката и дали ще се запазят ползите на българските жители? Тези и още въпроси разясняваме с политолога Георги Киряков . Той сподели пред Искра.бг :

„ Проблемът е, че партиите сега работят от личния си боязън да не изгубят гласоподаватели. Те не гледат на това какво е потребно за обществото, какви значими и основни решения да се вземат за България, за бъдещето й, а мислят дали ще изгубят 1-2 или 10 000 гласоподаватели, което е неуместно. Затова доста постоянно и аз ги подлагам на критика в последно време поради неналичието на обикновена политическа логичност в дейностите им. Политическото им мислене е затворено само и единствено в границите на сметките – ще загубиме, ще спечелиме. Какво е значимо за партията на този стадий, какво е значимо за водачите, какъв имидж ще си извоюват, в случай че приемем или не приемем дадена коалиция, което извънредно доста нервира обществото. “

„ В момента партиите препъват работата на Народното събрание, само че и отварят опцията на увеличение на въздействието на партия „ Възраждане “ в българската политика. Причината е, че гневът постоянно води до някакво предпочитание в хората за поддръжка на такива радикални водачи, с радикални хрумвания, с радикални платформи и радикални дейности. Всякакви идиотии към този момент съм чувал от партия „ Възраждане “: „ Ние ще се разправим с политическите си съперници, ние еди какво ще създадем против предателите на българския народен интерес “, каквото и да значи това “, акцентира Киряков.

По думите на политолога обществото е доста сериозно и отрицателно настроено към партиите и към решенията, които взимат на този стадий. Според него всички обединения рискуват да изгубят поддръжка, даже от личните си гласоподаватели.

Георги Киряков разяснява и избора на ГЕРБ за кандидат-премиер на партията:

„ Дали е Мария Габриел, Даниел Митов, проф. Анастас Герджиков или проф. Николай Габровски, няма никакво значение. Според мен се върви по-добре отъпканата пътека, която е предлагана при предходни избори, да се предложи някакво лице, което да бъде „ изгорено “. Както бяха изгорени проф. Габровски и проф. Герджиков, както и два пъти Даниел Митов е „ изгарян “, като строго политическо и партийно лице – зам.-председател на ГЕРБ. Т.е. това е индикация, че Бойко Борисов не вижда опция за сформиране на държавно управление, щом предлага подобен вид кандидатура за министър-председател. Пак я опакова в някакви красиви думи, в експертност, само че това е единствено реторика. Зад подобен вид деяние прозира тъкмо това – нежеланието и неспособността да се върви към сформиране на постоянен кабинет. “

„ Защо? Защото ГЕРБ рискуват доста, в случай че получат поддръжка от Движение за права и свободи или Българска социалистическа партия, за подобен вид кабинет, рискуват да изгубят гласове даже от личните си гласоподаватели, в случай че се съгласят на вид, който Бойко Борисов изложи през вчерашния ден – за експертно държавно управление. Той предложи да е за някакъв интервал от време, с присъединяване на някакви известни лица и хора, които биха били потребни за превъзмогване на рецесията. Това няма значение. Важното е, че ГЕРБ ще рискуват в обстановка да изгубят позиции на локалните избори и то на основни места “ , акцентира политолога.

Според него няма логичност , в случай че от „ Продължаваме промяната-Демократична България “ не поддържат първия мандат даден на ГЕРБ, а чакат след това ГЕРБ да поддържат втори мандат с тях.

„ Това се приказва от доста време, безсмислено е, в случай че ще се поддържа вторият мандат на ПП-ДБ, да не бъде подсилен първият мандат на ГЕРБ. Каква е разликата? Същите хора, които ще застанат в едно болшинство зад ГЕРБ-СДС при първи мандат, ще бъдат и при втория за ПП-ДБ. Няма логичност да се сформира с втория мандат. Партиите ни вкарват в неуместна обстановка, безусловно нелогични решения взимат “ , безапелационен е Киряков.

Георги Киряков е политолог на свободна процедура. Той сътрудничи на доста издания и институти и специализира организационно развиване на партиите и изборни практики .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР