През последните месеци на 2017 г. се наблюдава нарастване на

...
През последните месеци на 2017 г. се наблюдава нарастване на
Коментари Харесай

Увеличават се заболелите от морбили в Гърция


През последните месеци на 2017 година се следи повишаване на броя болни от морбили (дребна шарка) в Гърция, спрямо намаляването на техния брой в Румъния.  Рискът от разпространяване на болестта в България от засегнатите страни на Балканите и от Европа е действителен и единствено високият имунизационен обсег може да подсигурява ограничение на разпространяването у нас, акцентират от Министерството на здравеопазването и приканва родителите да ревизират имунизационния статус за морбили на децата си и при съществуване на пропуски да бъдат взети незабавни ограничения за имунизирането им.

Морбили (дребна шарка) е зараза, която се предава по въздушно-капков път. Инкубационният интервал на болестта е до 21 дни, приблизително 9-10 дни. Оплакванията стартират най-често с нараснала температура, обща интоксикация и кашлица. Температурата се покачва до 39-40 градуса и се появява присъщ обрив, първо по лицето, шията и гръдния панер, по-късно по торса и крайниците.

Източник на болест е единствено индивидът, а фактор на предаване е въздухът. Заразяването става при непосредствен и пряк контакт най-много в затворени пространства. След преболедуване се построява дълготраен доживотен имунитет.

През 2016 и 2017 година обширна зараза от морбили засегна Европа. Броят на смъртните случаи на морбили през интервала доближи 30, 20 от които в Румъния. Най-висока заболяемост е регистрирана при децата до 1 година Морбили продължава да се популяризира в Европа, защото имунизационния обсег в доста страни е под оптималния, а в 20 от страните на Европейски Съюз е под целесъобразните 95%.

В началото на 2017 година в България, вследствие на импорт на морбили от пътуващи до наранени страни, породиха епидемиологични гърмежи в областите Пловдив, Пазарджик и Монтана. Бяха открити 165 болни главно измежду ромски деца, като огромната част от заболелите бяха неимунизирани или донякъде ваксинирани.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР