През последните месеци имаше вълна от коментари и апокалиптични сценарии,

...
През последните месеци имаше вълна от коментари и апокалиптични сценарии,
Коментари Харесай

Позитивният прочит на резултатите на българските ученици на теста PISA

През последните месеци имаше вълна от мнения и апокалиптични сюжети, ориентирани към българските възпитаници и учители по отношение на резултатите от програмата за интернационално оценяване на учениците PISA, създадена от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). От приложна академия за обучение „ Синдео “ са създали последователен разбор на обществените резултати от проучването, който дава един по-различен взор. Според тях резултатите не би трябвало да бъдат одобрявани като черна статистика, а като скъп източник на информация за положението на българското обучение, на база на който да бъде усъвършенствана неговата успеваемост и качество.

Все още в България посоката на мислене е, че една или две съответни оценки са определящи за бъдещето на учениците. PISA обаче не се интересува от обособения възпитаник, съответното учебно заведение или административна област, а от резултатите, дадени на общото национално равнище. Затова ние считаме, че би трябвало да ги тълкуваме като опция за развиване на просветителните политики и тяхното съответно използване в учебно заведение “, пишат в собствен разбор от „ Синдео “.

Според тях би трябвало да бъдат заимствани ефикасни просветителни политики от други страни, които могат да бъдат приспособени и приложени в България.

От обществените данни може да се види, че междинният резултат на учениците в България е по-нисък от този на страните, които са част от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) и в трите оценени области - математика, четене и естествени науки, само че той не е фрапантно изменян в годините обратно. Напротив, и в трите оценени области България има по-малка разлика в междинния си триумф през годините, в сравнение с доста европейски страни, при които ясно проличава, че спадът на междинният резултат от 2018 до 2022 година е доста по-драстичен, а това единствено по себе си приказва за по-сериозен учебен катарзис в политиките на страните.

Прави усещане, че разликата в междинния резултат по математика за 2018 година, съпоставен с този от 2022 година е 19 точки. За съпоставяне обаче, разликата в междинния резултат по математика за 2018 година с този от 2022 година в Германия, да вземем за пример, е цели 25 точки. Това води до извода, че българските възпитаници не са намалили толкоз фрапантно математическата си просветеност, колкото връстниците си в Германия. Оттам „ Синдео “ дават и различен образец - математическата просветеност на българските възпитаници от 2015 и 2018 година е с едвам 5 точки разлика в интерес на 2015 година, а за Швейцария същият индикатор е с 6 точки разлика.

Тук още веднъж българските възпитаници демонстрират по-малък спад в междинния резултат, в сравнение с връстниците им в Швейцария “, разяснява Ангел Георгиев, преподавател и създател на приложна академия за обучение „ Синдео “.

Що се отнася до четивната просветеност на 15-годишните възпитаници по света и у нас, съгласно обществените данни междинният триумф на българчетата през 2018 година е 420, а през 2022 година е 404, като разликата е с 16 точки. За същия интервал, междинният триумф при четивната просветеност на учениците в Полша, да вземем за пример, е с разлика от 23 точки. Това демонстрира, че четивната просветеност измежду 15-годишните в Полша е спаднала повече от тази на връстниците им в България.

„ През 2000 година в Германия PISA открива, че повече от един на всеки пет възпитаници в страната не са достигнали базово равнище на притежаване на четене. Други данни демонстрират, че разликите в представянето на учениците, живеещи в мощно икономическите райони на страната и тези, които живеят в по-слабите стопански райони, е доста огромна. Това постанова незабавна политическа интервенция и взимане на изрично решение, в резултат на което се вкарва целодневно образование в цялата страна “, разяснява доктор Теодора Димитрова, преподавател и създател на приложна академия за обучение „ Синдео “.

По думите й точно държавното управление вкарва оценка за премерване напредъка на учениците, а по отношение на тези стандарти учителите са насърчавани да влагат повече в личното си професионално развиване.

В резултат на всичко това, Германия се нарежда от под междинното равнище за четивна просветеност през 2000 година до над междинното за 2015 година. А огромна част от тази позитивна наклонност се дължи точно на систематичното повишение на квалификацията на педагогическите експерти “, добавя Димитрова.

Много са икономическите индикатори, които въздействат на просветителната система в една страна, само че съществуват такива, от които България може да черпи просветителни модели. Според приложната академия за обучение, цялото общество е отговорно за образованието на децата, а данните от PISA биха могли да  бъдат от изгода за създаването на нови просветителни тактики.
Теория без процедура: Къде се коренят аргументите за ниските резултати на теста PISA?
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР