През последните години зачестяват проблемите, свързани с говорното развитие на

...
През последните години зачестяват проблемите, свързани с говорното развитие на
Коментари Харесай

Екранните деца имат трудности в общуването, алармират логопеди

През последните години зачестяват проблемите, свързани с говорното развиване на децата, споделят логопеди от Варна. Според тях това се дължи на използването на разнообразни електронни устроийства - тв приемник, телефон и таблет, от най-ранна детска възраст. А това пречи на децата да развият верен диалект и да схващат речта. При тях няма предпочитание за другарство, което е особено и за децата от аутистичния набор.

Все по-често в практиката си логопедите се сблъскват с по този начин наречените “екранни деца ”. Деца, които прекарват дълго време с другите електронни устройства. Постеренно това за тях се трансформира според.

" На децата, на които се даде, най-общо казано устройства, дали тв приемник ще има непрестанно включен някъде из дома, дали мобилния телефон, дали преносим компютър. Освен всичко друго, че няма нищо, което то да научи от тези екрани, се следи и промени в държанието на такива деца. Когато един човек, едно дете подрастващо и то в тази възраст, е оставено със себе си и с устройството, идва миг, когато то няма потребност да поддържа връзка с различен. Той не развива обществените си умения ", съобщи Лиляна Лазарова, логопед.

Ралица е майка на шестогишната Александра. Убедена е, че потреблението на електронните технологии и четене на книги от децата би трябвало да вървят дружно.

" Позволявам й да употребява технологии, в смисъл, доколкото е обикновено за нейната възраст, не мисля, че това й навредява по някакъв метод на развититето, само че изпълняваме и доста други неща у дома. Тя има ужасно огромна сбирка в библиотеката от книги за нейната възраст. Все отново е такова поколението. Няма по какъв начин напълно да им забраняваме да употребяват технологии ", споделя Ралица, майка на шестогишната Александра.

Родители споделят, че е мъчно децата де се лимитират изцяло от електронните устройства. За тях е значимо те да се употребяват умерено и в несъмнено време.

" Тя е на годинка и половина и към този момент с отдалеченото се оправя по-добре от него може би. Аз се пробвам да ги лимитирам оптимално, само че тя, като вижда, че батко й гледа и тя желае. Поне телефони, таблети не даваме, има един телефон, в който няма интернет има единствено фотоси, с цел да може да си снима ", сподели Евгения Иванова.

Речта при детето се развива най-бурно сред първата и втората година. Когато стане на четири, то към този момент би трябвало да я употребява като средство за другарство. Според експертите, в последно време родителите подценяват общуването с децата и речта при тях по-трудно се развива по натурален път.

" Да убедим тези родители, че по-добре е да отделят половин час да поддържат връзка с детето. Да заместят телефона с книжки, където има доста на пазара – с картинки, с обикновени текстове. Десетина минути да му четат. Слуховото внимание също е доста значимо в усвояването на речта, пък и по-нататък при ограмотяването ", изясни Лиляна Лазарова, логопед.

Прекомерното прилагане на електронни устройства визира от ден на ден деца и не зависи от обществения статус, специалността или просветителното равнище на родителите, настояват експертите. Те предизвестяват, че застояването пред екрана поврежда и зрението на децата.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР