През последните години в световен мащаб се отчита една ясна

...
През последните години в световен мащаб се отчита една ясна
Коментари Харесай

Зачеване след 35 – какви са рисковете?


През последните години в международен мащаб се регистрира една ясна наклонност, която явно ще резервира ход и в близко бъдеще. Това е наклонността за зачеване на по - късна възраст .

Статистиката сочи, че през днешния ден родилките, трансферирали 30-годишна възраст, са повече от тези на възраст сред 20 и 30 години. Според данни на Американския център за надзор и предварителна защита на болесттите през 2016г. е подложен връх за най-висока раждаемост измежду дамите над 30-годишна възраст. И всичко това в случай, че се получават от ден на ден данни за покачвания риск на зачеването в по-късна възраст..

Причините за отсрочване на забременяването измежду дамите са най-разнообразни, само че е реалност, че междинната възраст , на която те раждат първото си дете непрестанно пораства през последните години. През 2013г. тя е била 25 години, а до 2017г. е повишена на 28. Колкото и оправдана да е тази наклонност във връзка с напредъка в образованието и кариерата обаче рисковете на по-късното забременяване

постоянно би трябвало да се имат поради. Възраст над 35 години се показва като лимит, след който тези опасности нарастват прогресивно.

Спад на фертилността
Всяка жена се ражда с избран набор от годни за оплождане яйцеклетки, който понижава непрестанно след всяка месечна менструация. Като доказателство за това се показват данните за успеваемостта на ин витро процедурите при дами на друга възраст. Установено е, че при дами под 30 години шансът за сполучливо забременяване след асистирана репродукция е към 75%. Над 35-годишна възраст обаче той понижава до под 50%.

Генетични опасности
Успоредно с възрастта на дамата, нарастват и рисковете тя да роди бебе с генетични малформации. Най-типичен образец за такава е синдромът на Даун. При 25-годишни родилки той се появява един път на над 1000 раждания. При 35-годишните честотата нараства до 1 на 240 деца, а при забременяване над тази възраст дете със синдром на Даун се ражда един път на 30 раждания.

Генетичните опасности са най-сериозният проблем при

раждане на по-късна възраст.

Проблемът тук се образува още със зачеванеот, когато се появяват проблемите с гените на ембриона. Домомента се смята, че те се дължат на възрастово обосновани нарушавания при разделянето на хромозомите в процеса на формиранен а половите кафези. Така някои от тях остават с изменен хромозомен набор и при оплождане образуват ембрион с генетична обремененост.

Свързани публикации.. Доколко зачеването е въпрос на елементарна математика? 0 Яйчниковият запас може би не отразява шанса за забременяване 0 Зачеване по време на цикъл? Да, допустимо е 2

Други опасности
Проучванията откриват нараснал риск от съвсем всички евентуални затруднения на бременността в случаите, когато се зачене на по-късна възраст. Тук се включва развиване на гестационен диабет, плацента превия, нараснало следродилно кървене и други

Има голям брой дами, които са раждали без никакви затруднения за себе си или плода и на по-късна възраст от 35 години. Но тя продължава да се показва като предел, след който рискът от затруднения нараства доста.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР