През последните години в Германия пристигнаха много хора, които развалят

...
През последните години в Германия пристигнаха много хора, които развалят
Коментари Харесай

Имигранти от малцинствата развалят имиджа на България, каза почетен консул в Германия

" През последните години в Германия дойдоха доста хора, които скапват имиджа на България. Това е доста тъпо, тъй като те не са типичният облик на българската нация ", споделя Вернер Йостмайер, почетен консул на България, в изявление за " Дойче веле ". Йостмайер, някогашен народен представител от ХДС, е от 2016 година почетен консул на България в най-многолюдната немска провинция Северен-Рейн Вестфалия. Заглавието е на " Дневник ".

- Г-н Йостмайер, по какъв начин оценявате Вие като почетен консул на България имиджа на българите в Германия?

- Ако би трябвало да отговоря напълно малко и общо, бих споделил, че имиджът на България не е изключително добър. Една от главните аргументи за това е фактът, че след присъединението на страната към Европейски Съюз и най-много след отварянето на немския трудов пазар за жителите на България, в Германия дойдоха доста хора, които несъмнено не способстват за положителния облик на България. Има данни, че цели 80% от българските жители, които идват в Германия за да работят, са турскоговорящи представители на ромското малцинство. Много от тях не могат нито да четат, нито да пишат, приказват неприятно български, нямат никакви знания по немски език, само че съумяват някак да дойдат в Германия, където в последна сметка постоянно попадат в ръцете на безскрупулни работодатели, които ги експлоатират против мизерно възнаграждение.

- Но за какво идват в Германия, откакто несъмнено знаят какво ги чака?

- Не знам дали в действителност знаят какво тъкмо ги чака. Може би са водени от вярата, че все ще съумеят да намерят някаква работа, без значение против какво възнаграждение. Много от тези хора попадат в така наречен проблематични квартали, живеят в порутени здания при ужасни условия - и точно те дефинират в огромна степен неприятния имидж на България в Германия. Това е доста тъпо, тъй като те не са типичният облик на българската нация.

Но и още нещо скапва имиджа на България - методът, по който действа българската страна. Лично аз съм ставал очевидец по какъв начин и най-елементарните неща се случват едвам откакто подадеш кутия бонбони да вземем за пример. Това, естествено, е типично и за други страни, само че България ми е на сърцето - една прелестна страна, която в действителност е толкоз значима за нас.

- А за какво е значима?

- Важна е, тъй като от една страна се явява стабилизиращ фактор по югоизточния фланг на Европейски Съюз. Освен това България е страна, която е доста другарски настроена към Германия - по този начин е от много време, само че и положителните връзки сред госпожа Меркел и господин Борисов спомагат за това съгласие. А и във връзка с бежанската политика България способства с позицията си за повече взаимност в Европейски Съюз.

- В същото време знаете, че необятни пластове от българското население не утвърждават бежанската политика на Ангела Меркел.

- Да, само че публична София поддържа Берлин, това е реалност.

- Да се върнем към така наречен мигранти по беднотия от България, за които немските медии постоянно пишат. Ние от " Дойче Веле " също отразяваме тематиката и нерядко получаваме мнения, в които наши читатели ни споделят: Видяхте ли, от години ви повтаряме, че тези хора не могат да бъдат интегрирани. Сега пристигнаха при вас и сами разбрахте, че сме били прави. Затова оправяйте се и престанете да ни повтаряте, че би трябвало да поставяме повече старания за интеграцията им. Как ще коментирате сходни настройки?

- Ако би трябвало да бъде почтен, демонстрирам схващане. Голяма част от тези хора освен нямат никакво обучение, само че и не се придържат към разпоредбите на играта, към общоприетите правила на държание. Тоест - отхвърлят да се интегрират, което неизбежно основава проблеми - освен в България, само че и тук в Германия. Това е реалност, който мнозина към момента не осъзнават.

- Но дали невъзможността да бъдат интегрирани не се дължи ненапълно и на неналичието на почитание към тези хора?

- Трудно ми е да отговоря. Не знам дали това е една от аргументите, само че мога да Ви уверя, че всеки, който се придържа към разпоредбите и не злоупотребява с гостоприемството, е добре пристигнал в Германия.

- Как мислите, ще се оправят ли градовете, в които са съсредоточени изключително доста пришълци от България?

- Да, ще се оправят. И даже мисля, че този проблем е по-лесен за решение от интеграцията на огромна част от бежанците, пристигнали в Германия през последните две години. Защото в доста от случаите става дума за хора, които просто не желаят за бъдат интегрирани. В тази връзка ще изтъквам една в действителност смущаваща статистика: съгласно проучване на фондация " Бертелсман ", над 40% от турците в Германия не желаят да се интегрират в страната, в която живеят към този момент от второ, даже трето потомство. И още нещо: делът на хората, които дават гласа си за един деспот като Ердоган, тук даже е по-висок, в сравнение с в самата Турция.

- С други думи: желаете да кажете, че така наречен мигранти по беднотия от България не се набиват чак толкоз на очи, по този начин ли?

- В градове като Дортмунд и Дуисбург несъмнено имат проблеми с мигрантите от България, само че като цяло те не се преглеждат като съществено предизвикателство. В същото време е доста тъпо, че около проблемите с така наречен мигранти по беднотия съвсем никой не вижда всички тези българи в Германия, които са същински интегрирани, които следват или работят тук, които живеят като пълноценни членове на немското общество. Затова употребявам всяка опция да подчертая, че би трябвало да вършим разлика сред едните и другите българи.

- Накрая: какво бихте посъветвали българите, които кроят проекти да се преселят в Германия?

- Много значимо е да се включат интензивно в тукашния живот, а не да се изолират и да се лимитират само до контакти със свои сънародници. Само по този начин могат да станат част от немското общество.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР