През последните години в България се наблюдава значително увеличение на

...
През последните години в България се наблюдава значително увеличение на
Коментари Харесай

Защитата на потребителите: Засилена борба с бързите потребителски кредити

През последните години в България се следи доста нарастване на контролните действия и наложените наказания върху търговци, извършващи нелоялни практики. Събраните от Комисията за отбрана на потребителите /КЗП/ средства от санкции през 2023 година са съвсем двойно по-високи спрямо миналата година, като броят на установените и глобени случаи на нелоялни практики доближава до близо 400 .

Тези данни бяха оповестени от ръководителя на КЗП Стоил Алипиев , наблягайки ангажираността на комисията към битката против злоупотребите в търговията и отбраната на правата на потребителите. Особено внимание се обръща на нелоялните практики в границите на промоциите, които комерсиалните вериги оферират, като постоянно се следят случаи на противоречие сред оповестените и действително таксувани цени при покупка .

Един от акцентите в отчета на КЗП е върху бранша на бързите потребителски заеми . Тези финансови артикули, макар че са контролирани сходно на банковите заеми, неведнъж се оказват източник на нелоялни търговски практики. Възможността за бързо и елементарно печелене притегля търговци, които не постоянно работят в полза на потребителя, като по този метод се усилва рискът от злоупотреби.

За да се опълчват на такива практики, КЗП и други държавни органи, в това число Агенция „ Митници “, усилват своите старания за надзор и налагане на наказания . Съвместната работа и стремежът към по-строга регулация са основни в опитите за основаване на обективна комерсиална среда и попречване на злоупотреби.

Не по-малко значимо е и повишението на информираността измежду самите консуматори за техните права и за механизмите за тяхната отбрана. Образователните начинания и лесният достъп до информация са измежду главните принадлежности за ефикасна отбрана на потребителите .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР